Jugoslávský barevný film Brzy bude konec světa natočil v koprodukci s francouzskou firmou významný jugoslávský režisér Aleksandar Petrović. Sám si napsal námět a scénář, i když jak je uvedeno v titulcích, měl při natáčení na mysli Dostojevského...

Popis

Jugoslávský barevný film Brzy bude konec světa natočil v koprodukci s francouzskou firmou významný jugoslávský režisér Aleksandar Petrović. Sám si napsal námět a scénář, i když jak je uvedeno v titulcích, měl při natáčení na mysli Dostojevského román Běsi. Dějovým podkladem byla novinová zpráva o vesnickém zločinu.

Prostředí, v němž se film odehrává, je podobné prostředí předchozího Petrovićova filmu, slavného Nákupčího peří: zapadlá a v blátě utopená srbská vesnice. Příběh je zpracován zcela nekonvenční formou: ja zasazen do lidové hudby a zpěvu, který komentuje jednotlivé události téměř po způsobu antického Chóru.

Rámcovou skladbou konec světa, všechno s sebou vezme voda Zboř se, světe zboř se světe, nebude tě žádná škoda Slova této písně, která se v průběhu filmu několikrát opakují, jsou kvintesencí životní filosofie hrdinů filmu, kteří se sice scházejí pod rudými prapory a pokrokovými hesly, ke skutečnému pokroku však mají ještě hodně daleko.

Zajímavé je herecké mezinárodní obsazení, v němž vedle řady jugoslávských herců vytvořili hlavní role Francouzska Annie Girardotová a mladý slovenský herec Ivan Palúch. Na Festivalu jugoslávských filmů v Pule 1969 získal film Velkou bronzovou Arénu a režisér za film Bronzovou Arénu.