Brouk v hlavě patří k nejlepším a nejhranějším komediím francouzského klasika secesní frašky Georgese Feydeaua. A to nejen pro znamenitě napsané komediální situace, ale taky pro výborně napsané postavy. Feydeau je taky ovšem autorem, který ve...

Popis

Brouk v hlavě patří k nejlepším a nejhranějším komediím francouzského klasika secesní frašky Georgese Feydeaua. A to nejen pro znamenitě napsané komediální situace, ale taky pro výborně napsané postavy. Feydeau je taky ovšem autorem, který ve zběsilém tempu svých komedií už zachycuje i životní styl nastupujícího století, tedy století 2O. V inscenaci Městského divadla Brno je secesní idyla přítomna už jen v hodinovém hotýlku U galantní kočičky, běžný život pohltilo zcela nové století.

Také titulní postava hry, úspěšný podnikatel Viktor Emanuel Champboisy a jeho dvojník, hotelový sluha Bouton, není pánem ve středních letech, ale mladým mužem, jehož nečekané manželské potíže jsou o to nečekanější. V hlavní dvojroli uvidíte vynikajícího Jiřího Dvořáka. Ovšem také ostatní role jsou hrány s mimořádným nasazením a přesností, jakou tento žánr vyžaduje. Připomeňme alespoň Zdenu Herfortovou, Janu Musilovou, Erika Parduse, Josefa Juráska, Igora Ondříčka a další.