Brána č.6
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
104 min
Země:
Čína, 1952
Děj čínského filmu Brána č. 6" se odehrává v severovýchodní Číně krátce před příchodem lidové osvobozenecké armády. Ústředním motivem je zápas dělníků jednoho velkého dopravního koncernu, jehož majitelé odepřeli vyplácet mzdy. Zápas vrcholí...

Popis

Děj čínského filmu Brána č. 6" se odehrává v severovýchodní Číně krátce před příchodem lidové osvobozenecké armády. Ústředním motivem je zápas dělníků jednoho velkého dopravního koncernu, jehož majitelé odepřeli vyplácet mzdy. Zápas vrcholí stávkou, do které nastupují solidárně i dělníci ostatních dopravních podniků. Nic je nemůže zlomit, ani zákrok ozbrojených policejních oddílů. Vedeni podzemní organisací komunistické stranu donutí podnikatele přistoupit na jejich podmínky.

Při příchodu lidové osvobozenecké armády jsou monopoly zrušeny a podniky se stávaji majetkem dělníků, organisovaných v odborech. Ti, kteří nelidsky zacházeli se svými zaměstnanci, jsou postaveni před soud a je nad nimi vynesen spravedlivý rozsudek. Film zaujme diváka nejen přesvědčivou prostotou, ale i silou výrazu, který spočívá jak v dobrém režijním vedení, tak i v hereckých projevech. Film byl natočen za pomoci tchien-ťingských dělnických odborů a za spolupráce tchien-ťiingského dramatického studia.