Bouřlivá svatba
Typ:
film
Žánr:
komedie, drama, romantický
Délka:
114 min
Rok:
2001
V ulicích Nového Dillí vládne dusný, vlhký monzun a dobře situovaná rodina Vermaových se všemi silami narychlo snaží dovést do úspěšného konce svatbu své dcery Aditi. Pro otce Lalita a matku Pimmi to znamená především sezvat do svého velkého,...

Popis

V ulicích Nového Dillí vládne dusný, vlhký monzun a dobře situovaná rodina Vermaových se všemi silami narychlo snaží dovést do úspěšného konce svatbu své dcery Aditi. Pro otce Lalita a matku Pimmi to znamená především sezvat do svého velkého, pohostinného předměstského domu nejširší příbuzenstvo své i ženicha Hemanta, který pracuje v americkém Houstonu jako inženýr. Je třeba dům i zahradu připravit na několikadenní nápor hostů - především pro ně zajistit pohodlné ubytování i náležitě pestrou sváteční stravu.

Vyzdobit dům a přizpůsobit ho potřebám tradičních svatebních obřadů je úkolem pragmatického mladého manažera z příslušné agentury P. K. Dubeyho, který se domnívá ovládat svět prostřednictvím svého mobilního telefonu - ovšem jen do okamžiku, kdy mu padne do oka nesmělá mladičká služka v domě Vermaových - Alice. Romantický vztah, který mezi povahově i sociálně zcela odlišnými mladými lidmi vznikne, tvoří jeden z mnoha příběhů, které se ve vyprávění navzájem doplňují.

Zatímco svatební přípravy jsou v plném proudu, musí si nevěsta Aditi tajně uspořádat svůj rozháraný citový život. Ukončit vztah s ženatým televizním pracovníkem Vikramem, jejím bývalým nadřízeným, je ovšem pro dívku těžší, než si zprvu myslela. V jednom okamžiku se dokonce zdá, že to nezvládne a že ze svatby nakonec sejde... Mezi hosty, kteří se v domě Vermaových sejdou, neschází nevěstina emancipovaná osmadvacetiletá sestřenka Ria, která se pokouší prorazit jako spisovatelka a která svou nezávislost musí konfrontovat s Aditiným rozhodnutím vdát se, opustit domov a stát se hospodyňkou v dalekém Texasu. Další nekonvenční mladou ženou mezi hosty je sedmnáctiletá Ayesha, která si zatím jen užívala bezstarostného života. Teď se však na obzoru objevil o dva roky starší Rahul, který se do Indie vrátil po pěti letech strávených na studiích v australském Sydney.

Zatímco postarší nevěstini rodiče se moří se přípravami, svatební hosté bez rozdílu věku jedí, povídají si, baví se, ale také zpívají a tančí. Ke slovu přicházejí tradiční písně a obřady, ale samozřejmě také moderní popkultura a nevázaný životní styl, bez kterých si mladí Indové už dávno nedovedou svůj život představit. Dospělí mají ovšem poněkud jiné představy o zábavě než mládež, která za běžnou součást svého života považuje i uvolněný vztah k sexu.

Tradice si podávají ruku s vnějšími civilizačními vlivy a během nejrůznějších setkání a střetů se mezi svatebními hosty rodí nejen nové vztahy a přátelství, ale na povrch vyplouvají i rodinná tajemství hrozící co chvíli pokazit sváteční pohodu. Díky dobré vůli všech a odvaze řešit nečekané malé i velké krize však nakonec neklidná "bouřlivá svatba" připomíná monzunové počasí panující v ulicích Nového Dillí: po nesnesitelném dusnu přichází očistný dešťový příval.