Pamatujete si na osmdesátá léta? Na zdi školních chodeb opatřené do výšky jednoho metru lesklým nátěrem? Na sběr kaštanů, třídnické hodiny, práce na pozemku a ňadra spolužaček? Pamatujete Kotvalda s Hložkem? Pak si jistě vybavíte film Bota jménem...

Popis

Pamatujete si na osmdesátá léta? Na zdi školních chodeb opatřené do výšky jednoho metru lesklým nátěrem? Na sběr kaštanů, třídnické hodiny, práce na pozemku a ňadra spolužaček? Pamatujete Kotvalda s Hložkem? Pak si jistě vybavíte film Bota jménem Melichar. Protože, kde mají boty jména, tam je možné všechno, jak říká jeden z hlavních hrdinů filmu, deváťák Radim Dochleba. Radim byl do svého současného působiště, tedy základní školy kdesi na okraji Prahy přeložen z jediného důvodu - devátá třída, do které při svém putování základní školní docházkou dospěl je v obvodě jen jedna.

Jak později vysvětluje své třídní učitelce, rodiče chtěli, aby měl prodloužené dětství (kdo z nás tu větu nikdy neslyšel?). O pár místností vedle nastupuje svoji školní karieru jiný hrdina - malý Honzík, který disponuje vitalitou lokálního uragánu a výřečností a ostříleností starého frontového vojáka. Ve škole se mu celkem líbí, ale jako podvod chápe fakt, že se v ní nesetkal se svým kamarádem Davidem, který musel kvůli datu narození ještě rok zůstat v mateřské školce. Místo s Davidem musí Honzík sdílet lavici s baculatou Janičkou, která neváhá dávat své antipatie najevo.

V jiné třídě se po prázdninách potkává plavovlasá Jolana se svojí pubertální kamarádkou Radkou a obdivuje její nové oblečení - konkrétně italské střevíčky, džínové lacláče a blůzičku značky Nicol. Prostě takový normální den školy. Jenže my nejsme v normální škole, v téhle škole se stříbrné kozačky jmenují Zláté Hromnice a jeden pár bačkor jsou věrozvěstové ze Soluně. A navíc žákům i pedagogům komplikuje výuku příliš experimentální budova nové školy a časté povinné přezouvání. A přitom všem odhalí malý Honzík zloděje svršků a bot, který už tak dlouho trápí celý pedagogický sbor, včetně žáků, kteří se stávají častými obětmi zloděje.