Znuděný k smrti
Typ:
seriál
Žánr:
komedie, romantický, kriminální
Délka:
28 min
Země:
USA, 2009
Třicátník Jonathan Ames (Jason Schwartzman) je spisovatel z Brooklynu, který má po rozchodu s přítelkyní problémy s pitím i se psaním. Proto předstírá, že je soukromý detektiv jako vystřižený z románů americké drsné školy, a začne řešit...

Popis

Třicátník Jonathan Ames (Jason Schwartzman) je spisovatel z Brooklynu, který má po rozchodu s přítelkyní problémy s pitím i se psaním. Proto předstírá, že je soukromý detektiv jako vystřižený z románů americké drsné školy, a začne řešit nejrůznější případy.

Hrdina komediálního seriálu z produkce HBO je třicátník Jonathan Ames, spisovatel z Brooklynu, který bolestně prožívá rozchod s přítelkyní, má problémy s alkoholem a nedaří se mu napsat další román. Než by čelil realitě, raději se noří do svých fantazií a předstírá, že je soukromý detektiv jako vystřižený z románů svých oblíbených autorů Dashiella Hammetta a Raymonda Chandlera. A protože se chce stát hrdinou a mužem činu, ujímá se řady případů, které řeší s větším či menším úspěchem.

Seriál byl natočen podle povídek skutečného Jonathana Amese, který dal fiktivnímu spisovateli své jméno, v hlavní roli uvidíme Jasona Schwartzmana (Darjeeling s ručením omezeným), jeho šéfa a vydavatele George Christophera ztělesnil Ted Danson a Jonathanova nejlepšího kamaráda, knižního ilustrátora Ray Huestona, hraje Zach Galifianakis.

Epizoda 1:
Spisovatel Jonathan Ames (Jason Schwartzman) ochromený rozchodem s přítelkyní, která ho opustila proto, že nedokázal přestat pít, si znovu důkladně pročte román svého oblíbence Raymonda Chandlera Sbohem buď, lásko má. Inspirován postavou drsného detektiva pak nabídne své služby (bez licence) na internetu jako soukromý vyšetřovatel. Během pár hodin dostane první případ - devatenáctiletá dívka zoufale hledá svou zmizelou sestru. Bez ohledu na to, že by měl dělat na svém druhém románu a že musí odevzdat text do časopisu, pro který pracuje, se Jonathan vydává do nočního města, aby zmizelou dívku vystopoval a vysloužil si ostruhy jako drsný detektiv. Na konci velice dlouhého dne si zaslouží svůj honorář … a zjistí, že má další případ.

Epizoda 2:
Během neúspěšného pokusu získat zpět Suzanne (Olivia Thirlbyová) má Jonathan telefonát, z kterého vzejde nový případ: žena jménem Jennifer (Kristen Wiigová) chce, aby sledoval jejího přítele Garyho (Peter Hermann) a zjistil, zda jí není nevěrný. Jakmile však Jonathan zjistí, že mají s Jennifer společného koníčka (rádi se napijí), pustí sledování jejího přítele z hlavy, ale důsledky jsou nepříjemné. Mezitím Ray žádá od Jonathana morální podporu při nepříjemném lékařském vyšetření a George, protože má pronést důležitý proslov, dává dohromady skvělý plán jak zakrýt nevzhledný bolák, přičemž potřebuje Jonathanovu pomoc.

Epizoda 3:
Na filmovém večírku George představí Jonathana režisérovi Jimu Jarmuschovi, jemuž se líbila spisovatelova prvotina a má zájem o to, aby podle ní napsal scénář. Později, poté co Jonathan zapomněl svůj rukopis v terapeutově kanceláři při nepředložené noční schůzce s mladičkou dívkou z párty, spisovatel požádá Raye, aby předstíral, že je pacient a rukopis znovu získal. George mezitím vyvede z konceptu setkání s jeho bývalou ženou Priscillou a jejím novým manželem, arogantním vydavatelským magnátem Richardem Antrem.

Epizoda 4:
Jonathan se zamiluje do své poslední klientky, matky chlapce, jemuž násilník ze sousedství ukradl skateboard. Mezitím Ray souhlasí, že pomůže lesbickému páru k dítěti, což rozzlobí jeho ženu Leah, a George se přilepí na mladou novinářku v naději, že pronikne na otevření nové restaurace v Brooklynu.

Epizoda 5:
Zamilovaný Rus propuštěný z vězení si najme Jonathana, aby vystopoval zpěvačku známou jako Osamělá bílá holubice. Při průzkumu restaurace na Brighton Beach, kde žena pracuje, Jonathan natankuje dost vodky a poté přemluví Suzanne - a Raye s Leah - aby tam s ním zašli na večeři, aniž by jim vyzradil svůj skutečný záměr. Mezitím se George rozhodne, že musí něco podniknout se svými časopisy, jimž klesá náklad.

Epizoda 6:
Jonathan je najat, aby získal nahrávku se sexuálními hrátkami, kterou žena, jež dělá mužům doprovod do společnosti, používá k vydírání ženáče z New Jersey. Zatímco Ray a George mu jistí záda, Jonathan s ní skončí v pokoji v motelu a žena se ho pokusí také vydírat. Zachrání mu dvojice kamarádů krk dřív, než dovnitř vtrhne rozzuřený vyděraččin bratr?

Epizoda 7:
Ray, jehož zajímá náhlé zmizení dvojice lesbiček, které si chtěly koupit jeho sperma, požádá Jonathana, aby mu je pomohl najít. Poté, co Jonathan pronikne do jejich bytu, zjistí, že páreček je pryč - nicméně zanechal stopu, která oba muže překvapí a Raye zmate. George mezitím ignoruje Jonathanovo varování a otiskne hanlivý úvodník o Richardu Antremovi (Oliver Platt), čímž svého protivníka parádně rozzuří.

Epizoda 8:
V posledním díle první seriálové řady se George, Jonathan a Ray, kteří zvednou Richardovu hozenou rukavici a zmaří vyděračskou nabídku zaměřenou na Jonathana, připravují na boxerskou výzvu svých protivníků. Ale jak se zápas blíží, ženy tří hrdinů jim poskytnou přesvědčivé důvody, že vyhrát v boji není všechno.