Bílý bůh
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
119 min
Motto:
Strhující nadčasový snímek o vztahu lidské a psí rasy získal hlavní cenu sekce Un certain regard na festivalu v Cannes 2014.
Země:
Německo/Maďarsko/Švédsko, 2014
Hlavním hrdinou filmového podobenství zpochybňujícího nadřazenost lidské rasy je pes Hagen, který je řízením osudu oddělen od svojí milující paničky, třináctileté Lili, a musí se naučit přežít na ulicích Budapešti. Tam mu ze strany lidí stále...

Popis

Hlavním hrdinou filmového podobenství zpochybňujícího nadřazenost lidské rasy je pes Hagen, který je řízením osudu oddělen od svojí milující paničky, třináctileté Lili, a musí se naučit přežít na ulicích Budapešti. Tam mu ze strany lidí stále hrozí nebezpečí, přesto se Hagenovi podaří získat psí společníky a přežít, aby se ve strhujícím finále postavil do čela dvousethlavé smečky psů a vrátil svým trýznitelům vše i s úroky.

Snímek je postaven na silném, univerzálním příběhu a výjimečně úspěšné režijní práci s lidskými a zvířecími herci. Diváci prožívají s Hagenem všechna jeho dobrodružství, trpí s ním a touží, aby se nakonec v silném finále dočkali jeho setkání s Lili. I když už pes i jeho bývalá paní prošli zásadní proměnou, nabízí film divákovi katarzi a smíření.

Kornel Mundruczó v oficiálních materiálech k filmu říká, že si záměrně vybral namísto nějaké “lidské” menšiny psy, aby mohl o citlivém tématu, kterým je postavení znevýhodněných a slabých menšin v dnešní společnosti mluvit volněji. Psi ve filmu byly kdysi nejlepší přátelé člověka, ale ten je zradil a postavil se proti nim, proto musí sami začít bojovat a svá práva.