Nezávislý snímek scenáristy a režiséra Garyho Walkowa Krvavé tajemství je dramatizací skutečr)ých událostí, jejichž účastníky byli pozdější protagonisté beatnické generace. - Newyorská studentka žurnalistiky Joan Vollmerová pořádá v roce 1944...

Popis

Nezávislý snímek scenáristy a režiséra Garyho Walkowa Krvavé tajemství je dramatizací skutečr)ých událostí, jejichž účastníky byli pozdější protagonisté beatnické generace. - Newyorská studentka žurnalistiky Joan Vollmerová pořádá v roce 1944 večírek, jehož účastníky jsou její přátelé Allen Ginsberg, William S. Burroughs, Jack Kerouac, Lucien Carr a Dave Kammerer, homosexuál, zamilovaný do Luciena. Ten ho však v náhlém popudu mysli ubodá kvůli nesnesitelnému obtěžování. Po sedmi letech navštíví Lucien a Allen kamarádku v Mexiku. Joan tam žije s Williamem, který se stal jejím manželem a který se nemůže vrátit do USA kvůli konfliktu s tamními zákony.

Manželé mají děti a milují se, avšak vztah nefunguje. William je rovněž homosexuál a v době návštěvy amerických přátel raději odjede na výlet se svým novým nadějným milencem. Napětí, panující mezi zúčastněnými, je nakonec nepřímou příčinou tragédie. - V incidentu, jenž měl podle slov Williama S. Burroughse rozhodující vliv na jeho spisovatelskou kariéru, se filmař Gary Walkow pokouší najít osudový význam. Nešťastná náhoda (Burroughs střelil svou manželku do hlavy při předvádění parafráze na střelecké číslo Viléma Tella) je ve Walkowově interpretaci jakoby výsledkem nevyslovených pohnutek hrdinů, pokoušejících osud. Tvůrce se však omezuje pouze na vágní vykreslení charakterů a jejich motivací.

Stejně tak se vyhýbá detailnějšímu zachycení dobové atmosféry a reálií; většina děje se odehrává v několika interiérech a v „nadčasové" mexické přírodě. Snímek je však jistě zajímavý jako pohled na klíčové postavy jednoho významného období americké kulturní historie. - Natáčelo se údajně na autentických místech, s výjimkou mexického bytu Burroughsových; ten byl zbourán, avšak tvůrci našli jako náhradu interiéry jiného bytu ve stejné ulici.