Návrat do reality
Typ:
epizoda
Žánr:
komedie, sci-fi
Země:
Velká Británie, 1992
Návrat do reality (anglicky Back to Reality) je šestý díl páté série (a celkově třicátý) britského kultovního sci-fi seriálu Červený trpaslík.Děj epizodyPosádka Červeného trpaslíka prozkoumává vrak oceánské lodě Esperanto ("Naděje")....

Popis

Návrat do reality (anglicky Back to Reality) je šestý díl páté série (a celkově třicátý) britského kultovního sci-fi seriálu Červený trpaslík.

Děj epizody
Posádka Červeného trpaslíka prozkoumává vrak oceánské lodě Esperanto ("Naděje"). Lister s Krytonem a Kocourem objeví pozůstatky tří mužů, kteří skončili svůj život sebevraždou (zastřelení, oběšení, harakiri) a jedné ryby, jež si dobrovolně uzavřela žábry, v důsledku čehož se udusila. Kryton objeví zvláštní látku a uvědomí si, že jsou v nebezpečí. Prchnou na palubu Kosmika, byli však již zasaženi inkoustem z olihně beznaděje, tvora jenž se na planetě vyvinul díky genetickému inženýrství vědců z korábu Esperanto. Užijí stabilizátor nálady: lithium carbonicum, mezitím se však oliheň začne přibližovat ke Kosmikovi. Posádka se snaží s Kosmikem uniknout, přesto je mořské monstrum dostihne a loď zmizí v inkoustu. Záhy narazí do skály a posádka se probudí v budově Mezinárodní společnosti pro zábavu. Postupně zjišťují, že poslední čtyři roky byli připojeni do videohry Červený trpaslík (získali pouhá čtyři procenta) a nikdo z nich není tím, kým byl v této hře. Kocour musí přijmout, že je břídil bez stylu, s účesem podle hrnce, předkusem a beznadějně nemoderním oblečením. Rimmer je konfrontován s tím, že v životě na rozdíl od svého nevlastního bratra (Lister) nic nedokázal. Lister pro změnu musí přijmout fakt, že je masovým vrahem v totalitním státě.

Kryton zastřelí fašistického policistu, všichni musí prchat, zmizí v temné uličce a Kryton obrátí pistoli proti sobě. Má však jediný náboj ,a tak se všichni čtyři pokusí o skupinovou sebevraždu, čemuž zabrání Holly, jež v poslední chvíli přiměje vysíláním na vyšší frekvenci Krytona, aby otočil uzávěrem tlakové láhve s lithiem carbonicem. Všichni začnou přicházet k sobě a uvědomí si, že celá "realita", v níž se ocitli byla jen skupinovou halucinací způsobenou inkoustem z olihně beznaděje, kterou mezitím Holly vyřídila přísavnými minami.