Avonden, De
Typ:
film
Žánr:
drama, životopisný
Délka:
122 min
Rok:
1989
Filmová adaptace nejuznávanějšího díla spisovatele Gerarda Reveho Avonden, které patří k nejvýznamnějším nizozemským románům vůbec. Frits van Egters, třiadvacetiletý úředník, je typický antihrdina. Žije s rodiči, kteří ho svými drobnými zlozvyky...

Popis

Filmová adaptace nejuznávanějšího díla spisovatele Gerarda Reveho Avonden, které patří k nejvýznamnějším nizozemským románům vůbec. Frits van Egters, třiadvacetiletý úředník, je typický antihrdina. Žije s rodiči, kteří ho svými drobnými zlozvyky přivádějí k šílenství. Dokáže se donekonečna zabývat svými úzkostmi a obsesemi. Nezadržitelným plynutím času, stárnutím, vypadáváním vlasů, zrychleným tepem.

Jeho přístup k lidem kolem sebe je cynický, chladně analytický, opepřený svérázným humorem. Něžný cit projevuje jen svému bílému porcelánovému králíčkovi. Každodenní realita mu nepřináší žádné zajímavé zážitky.

To nejzajímavější se odehrává v jeho snech, v nichž se naplno projevují jeho potlačené touhy, úzkosti, sexuální fantazie, ve kterých se objevují jak ženy, tak muži. Režiséru Rudolfu van den Berg se povedlo přenést na plátno atmosféru šedivé beznaděje poválečného Amsterodamu.