Polský celovečerní umělecký hraný film. Chlapec zámožného francouzského lékaře tráví každoročně prázdniny na břehu Atlantiku a tady jednou nalézá přítele v chudém chlapci Gastonovi, s nimž vypátrá zloděje jeho rybářských úlovků desertéra z...

Popis

Polský celovečerní umělecký hraný film. Chlapec zámožného francouzského lékaře tráví každoročně prázdniny na břehu Atlantiku a tady jednou nalézá přítele v chudém chlapci Gastonovi, s nimž vypátrá zloděje jeho rybářských úlovků desertéra z cizinecké legie a někdejšího nacistického vojáka, který se skrývá v bunkru atlantického valu. Chlapci vyslechnou jeho příběh a rozhodnou se, že mu pomohou. Gastonovu strýci se při stávce lesních dělníků podaří provést psance četnickými hlídkami, které po něm slídí.

A Bernard, odjížděje s rodiči domů, si z těchto prázdnin odváží nové poznatky a názory docela protichůdné poznatkům a názorům, které sdílí jeho otec; v rozbořeném bunkru atlantického valu se zhroutily jeho představy o světě i jeho víra v pravdu buržoasie, v ,,pravdu" násilí.

Film je obdivuhodný zejména mistrovským režijním zvládnutím obtížného, byť v podstatě skromného námětu, založeného na jemné kresbě dvou chlapeckých duší a jejich bezprostředního okolí, jež je nazíráno s toho až naivního hlediska, s jakého je vidí oba hrdinové a s jakého je i posuzují.