Hrdlička zasahuje
Typ:
film
Žánr:
komedie, animovaný
Délka:
29 min
Motto:
Rumburak chystá svatbu s Arabelou. Pohádkový seriál pro celou rodinu.
Země:
Československo, 1980
Arabela i její královský otec jsou překvapeni z pohádek v lidském světě, protože pojednávají o zvířatech. Paní Majerová a černokněžník Vigo sledují čtení krále Hyacinta a nikdo kromě princezny Arabely si nevšimne Rumburaka a čarodějnice, kteří se...

Popis

Arabela i její královský otec jsou překvapeni z pohádek v lidském světě, protože pojednávají o zvířatech. Paní Majerová a černokněžník Vigo sledují čtení krále Hyacinta a nikdo kromě princezny Arabely si nevšimne Rumburaka a čarodějnice, kteří se najednou objevili v místnosti. Čaroděj II. kategorie proměnil všechny v sochy a princeznu v růži. Ježibabu pošle, aby se porozhlédla po bytě, jestli nenajde další kouzelný prsten. Ze sousedního pokoje vycházejí pan Majer s asistentem Grossem, Rumburak prstenem začaruje Grosse do žaludku pana Majera, kterému se několikanásobně zvětší břicho. Rumburak zapne plášť a zmizí, čarodějnici tam ovšem zapomene, ta musí uletět oknem jako krkavec. Rumburak se vrátí na svůj hrad jako pán a Arabele vrátí její podobu poté, co růži hodí za mříže cely. Petr se s ní jde přivítat, ale čaroděj jejich setkání přeruší. To se nelíbí Petrovi, který Rumburaka srazí dveřmi od cely. Zavřeni jsou také Honzík s Mařenkou i manželé Blekotovi a Petr, kterého chce Rumburak nechat příští den za trest popravit. Čaroděj se vězňům chlubí, že mu nikdo nesahá ani po kotníky, včetně Fantomase. Rozbije skleněnou číši a místo střepů se objeví kat. Večer ještě zajde do hladomorny a smutné Arabele oznámí, že hned po popravě začne jejich svatební hostina.

Gross si stěžuje při snídani panu Majerovi, aby nepil příliš horké nápoje, protože by ho mohl opařit. Po jejich odjezdu do televize přiletí k Majerům otevřeným oknem posnídat i čarodějnice a nechá stěhováky, kteří si přijeli pro sochu na zahradě, odvézt všechny sochy z bytu na výstavu známého sochaře Pimpery, spolužáka pana Majera. Při snídani Rumburak kvůli neohrabanosti kata mine kuší hrdličku. Ta přeletí do cely Arabely a obě si spolu popovídají. Arabela zjistí, že je to její maminka, od Petra si vezme tužku a papír a hrdličku pošle za Fantomasem. Vládce světa pohádek pro dospělé je u Frankensteina, který se mu chlubí svým univerzálním umělým vlkem Agripem. Ten umí hřát jako kamna, promítat film, mluvit, funguje i jako naučný slovník. Náhle přiletí hrdlička se žádostí o pomoc a Fantomas okamžitě vyrazí na Rumburakův hrad. Doktorka Knoblochová seznamuje na výstavě novináře se sousoším od Majerů a vychvaluje Pimperovu "hlubokou symboliku", jelikož sochy mají na nohách trepky. V televizním studiu se všichni snaží přesvědčit asistenta Grosse, aby počkal s operací a nechal pana Majera vyprávět pohádky.

V hladomorně finišují přípravy na Petrovu popravu, to už ale Fantomas klepe na zamčená vrata. Nikdo mu neotevírá, a tak si svou rukou vystřílí schůdky do stěny hradu a vleze po nich dovnitř. Ve chvíli, kdy už má kat sekeru nad Petrovou hlavou, objeví se Fantomas a popravu přeruší. Rumburakovi dvěma vystřelenými hřeby ze své ruky připoutá paže k opěradlům křesla a vezme mu kouzelný prsten, který předá princezně Arabele. Pan Majer přesvědčí Grosse, že zítra bude operace. V televizi vypráví pohádku a s Grossovou pomocí zpívá dvojhlasně, diváci jsou jeho výkonem překvapeni. Arabela vrátí prstenem lidskou podobu své mamince, kterou všem představí. Petr pozve Fantomase na svatbu jako svědka. Rumburak je uvězněn do cely, ale promění se v krkavce a uletí.