Anna Elliotová je třetí dcerou sira Waltera Elliota. Je to vysoký anglický šlechtic-baronet, který si o sobě myslí, že je krásný i ve svém pokročilém věku. POsuzuje lidi podle jejich zevnějšku. Anna zde vystupuje jako pozorovatel charakterů, má...

Popis

Anna Elliotová je třetí dcerou sira Waltera Elliota. Je to vysoký anglický šlechtic-baronet, který si o sobě myslí, že je krásný i ve svém pokročilém věku. POsuzuje lidi podle jejich zevnějšku. Anna zde vystupuje jako pozorovatel charakterů, má zdravý a rychlý úsudek a není tak závislá na postavení ve společnosti jako lidé kolem ní. Ve svých devatenácti letech se zasnoubila s kapitánem Wentworthem, ale na naléhání lady Russellové toto zasnoubení zrušila a s kapitánem se neviděla osm a půl let. Mezitím se její sestra Mary vdala a měla dvě děti. Její sestra je velice náročná, musí mít kolem sebe stále společnost. Jinak trpí nemocemi. Sir Walter se dostává do dluhů a proto musí pronajmout rodinné sídlo Kellynch. Jejich právník jim našel spolehlivé nájemce admirála Crofta.

Jeho manželka je sestra kapitána Wentworthe. Anna je z celé rodiny nejtišší a nejochotnější, se stěhuje do Uppercrossu za svou sestrou Mary, které se opět udělalo špatně a potřebuje péči. Zde se setkává s rodinou Musgrovových, která má dvě dcery Luisu a Henrietu. Protože se Croftovi už nastěhovali, je Anně jasné, že opět dojde k setkání s kapitánem Wentwothem.Když se setkají uvědomí si, že ho stále miluje a je pro ni velice těžké s ním hovořit a nečervenat se. On se ale chová lhostejně. V Uppercrossu prožívá krásné časy, chodí na vycházky a dokonce navštívila se svými přáteli nedaleké městečko Lyme, ve kterém má kapitán přátele. Celou dobu se stýká s kapitánem Wentworthem, ale není to pro ni o nic lehčí, neboť kapitán se velmi zajímá o Louisu. Začne se šířit, že jsou zasnoubeni. V Lymu se však Louise stane neštěstí, spadne a udeří se do hlavy.

Jediná Anna zachová chladnou hlavu a zavolá doktora. Anna, Henrietta a kapitán Wentworth odjíždí do Uppercrossu, aby oznámili , co se stalo Louise. Ještě týž večer se kapitán vrací zpět do Lumu. Všichni si myslí, že kapitán zůstal v Lymu po celou dobu Louisiny nemoci, ale on odjel za bratrem. Mezitím Anna odjíždí s lady Russellovou do Bathu, kde má Annin otec pronajatý dům. Anna nemá toto město ráda a proto tam odjíždí s nechutí. Setkává se zde s vysokou šlechtou. Dvoří se jí její bratranec pan Elliot, který je hlavním dědicem sira Waltera Elliota a získá také šlechtický titul. Každý vidí v tomto svazku velkou výhodu, jen Anna si to neuvědomuje. Myšlenkami je neustále u kapitána Wentworthe, kterého z celého srdce miluje. Za nějaký čas se kapitán objevuje v Bathu i se svou sestrou a admirálem Croftem a rodinou Musgrovových. Anna má z toho velkou radost, protože tito přátelé jsou jí mnohem milejší než společnost lidí z Bathu. Co ji však zaráží je, že kapitán Wentworth se k ní už nechová tak chladně. S kapitánem Frederickem Wentworthem se setkávají i na koncertě. Baví se spolu velmi přátelsky, ale pan Elliot chce mít stále její pozornost, a tak je vyruší z hovoru. Kapitán odchází již s velmi chladným chováním. Teprve teď Anně dochází proč se kapitán choval tak chladně. Vždyť on žárlil na Elliota. Další Anninou přítelkyní je její bývalá spolužačka paní Smithová. Ta jí prozradí, že pan Elliot je vypočítavý a krutý člověk, který se v životě žene jen za penězi.

Po celém Bathu se roznáší, že Anna Elliotová je zasnoubena s Waltrem Elliotem mladším. To však Anna popírá a konečně si s kapitánem Wentworthem vyznávají lásku. Mohou se zasnoubit a svatba se koná ve velmi krátké době. Všichni jsou šťastní, jen Elisabeth, Annina nejstarší sestra, která je sice krásná, ale povýšená a protivná zůstává sama.