Anna
Typ:
film
Žánr:
rodinný, drama, hudební
Délka:
95 min
Země:
Německo, 1988
Film režiséra Franka Streckera Anna je "historií dospívající dívky, která se musí vyrovnat se svým talentem, i se svými ambicemi a se svým srdcem; Anna sní o životě klasické baletky, jazzové tanečnice nebo muzikálové hvězdy; avšak sláva má...

Popis

Film režiséra Franka Streckera Anna je "historií dospívající dívky, která se musí vyrovnat se svým talentem, i se svými ambicemi a se svým srdcem; Anna sní o životě klasické baletky, jazzové tanečnice nebo muzikálové hvězdy; avšak sláva má svá vlastní pravidla" (tak charakterizují snímek sami tvůrci).

Sedmnáctiletá dívka studuje v Ingolstadtu a chodí s invalidním Rainerem. Čím dál tím víc jí však imponuje její americký spolužák David. Anna má velký úspěch na slavnostním vystoupení, na jehož základě dostane nabídku studovat tanec v New Yorku. Ale protože David se nešťastnou náhodou zabije, rezignuje dívka na slibně započatou kariéru. Teprve po čase, a až když jí Rainer slíbí, že na ni počká, se rozjede do velkého světa baletu.

Film volně navazuje na stejnojmenný televizní seriál, který se v SRN vysílal o vánocích roku 1987 a měl obrovský úspěch. V jeho šesti epizodách Anna prožila období od třinácti do šestnácti let, kdy se zotavovala z těžké autonehody, podřizovala se tvrdému tréninku v Paříži, bolestně prožívala první lásku. Přestože tvůrci obsadili do filmu talentovanou baletku s hereckým nadáním Silvii Seidelovou a získali ke spolupráci přední světovou choreografku Molly Molloyovou, zůstává výsledek jejich snažení daleko za obdobnými snímky (např. Flashdance, Sláva, Hříšný tanec).