Filmové zpracování novely Bohumila Hrabala o skupině sympatických podvodníčků a jedněch krásných nevinných očích. Bizarní příběh se odehrává v létě 1947, kdy narůstala hrozba likvidace drobných živností. Dobové atmosféry využije parta falešných...

Popis

Filmové zpracování novely Bohumila Hrabala o skupině sympatických podvodníčků a jedněch krásných nevinných očích. Bizarní příběh se odehrává v létě 1947, kdy narůstala hrozba likvidace drobných živností. Dobové atmosféry využije parta falešných pojišťováků a začne ustrašeným řezníkům, holičům, drogistům či ševcům nabízet ve své Opoře ve stáří" jakousi pomyslnou ochranu před neodvratitelnou společenskou katastrofou.

Té sehrané partičce však nejde jen o finanční zisk, spíše je to všechno jakási klukovská hra, kdy se pánové parádně a s patřičnou nadřazeností baví na účet svých důvěřivých klientů. Jednou ale padne kosa na kámen - sami se nechají stejně zaslepeně obelstít andělskýma očima" někoho, kdo byl chytřejší a důvtipnější než oni. Ale ani onen krásnooký smutný hrdina nevyjde ze souboje nepoznamenán... (Skvrnu nelze odstranit bez porušení podstaty látky...) Příjemný dobový kolorit, maloměsto plné svérázných lidských typů, to vše promícháno s lehce ironickým vlídným humorem, to vše činí z filmu příjemný zážitek.