Americký přítel
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, mystery, kriminální
Délka:
125 min
Země:
Francie/Západní Německo, 1977
Filmový přepis kriminálního románu Patricie Highsmithové patří k Wendersovým prvním divácky velmi úspěšným filmům. Jeden ze specialistů na Wendersovu tvorbu, filmový teoretik Karel Thein, napsal: "Zatímco v románu Ripleyho hra Patricie...

Popis

Filmový přepis kriminálního románu Patricie Highsmithové patří k Wendersovým prvním divácky velmi úspěšným filmům. Jeden ze specialistů na Wendersovu tvorbu, filmový teoretik Karel Thein, napsal: "Zatímco v románu Ripleyho hra Patricie Highsmithové jde o člověka, který se stane vrahem díky své pasivitě, ve Wendersově Americkém příteli se vztahy vraha a oběti tříští jak v kaleidoskopu cest mezi New Yorkem, Paříží a Hamburkem, tak i v samotné postavě Jonathana, který je přesvědčen o své neodvratné smrti a nechá se najmout na dvojnásobnou vraždu, aby zabezpečil budoucnost své rodině..."

Rámaře Jonathana si zahrál jeden z Wendersových vzorů, skutečně již tehdy k smrti nemocný režisér Nicholas Ray (Rebel bez příčiny). Role gangsterů obsadil Wenders svými kolegy režiséry - Samuelem Fullerem, Danielem Schmidem, Peterem Lilienthalem a Jeanem Eustachem. Hlavní role ztělesnili Bruno Ganz a Dennis Hopper, který je v úloze Američana Ripleyho brilantně přesvědčivý vzdor tomu, že byl v době natáčení ve stavu permanentní alkoholické i drogové závislosti (Wenders je jedním z mála renomovaných režisérů, kdo se odvážili dát Hopperovi, kterého Hollywood na dlouhých 13 let odepsal, v sedmdesátých letech příležitost).