Teenage retro komedie odehrávající se jedné horké letní noci roku 1962 na maloměstě. Místní frajírci závodí v nablískaných i rozmlácených kárách, všude spousta pěkných holek a do toho je odevšad slyšet rock'n'roll. Říkáte, že to připomíná Pomádu?...

Popis

Teenage retro komedie odehrávající se jedné horké letní noci roku 1962 na maloměstě. Místní frajírci závodí v nablískaných i rozmlácených kárách, všude spousta pěkných holek a do toho je odevšad slyšet rock'n'roll. Říkáte, že to připomíná Pomádu? Pomáda je popík a ještě k tomu muzikál. American Graffiti je rock'n'roll!

Dva kámoši, Steve (Ron Howard) a Curt (Richard Dreyfuss) se chystají na univerzitu a toto je jejich poslední noc v rodném maloměstě. Steve v tom má jasno a chce si tuto noc prostě jen užít. Ale se svou přítelkyní řeší klasický problém, jak spolu budou dál chodit, když budou každý jinde.

Curt vlastně ještě není rozhodnut, jestli chce své město opustit. Na rozhodování mu ale moc času nezbude, celou noc totiž stráví hledáním krásky v bílém T-Birdu, která mu přes sklo okénka zašeptala "I love you" a v zápětí zmizela.

Ropucha (Charles Martin Smith) se zpočátku jeví jako zakřiknutý šprt. Když ale od Steva dostane pořádnou káru, rázem je z něj král silnic a lamač ženských srdcí. Bohužel jen na jednu noc, ráno si Steve svýho bouráka zase vyzvedne.

John Milner (Paul Le Mat), lítá po městě ve žlutém HotRodu a závodí s kým to zrovna jde. Jeho největším soupeřem pro tuto noc je frajírek v bílém klobouku, který se právě přistěhoval do města a kterého hraje mladý Harrison Ford. Kromě závodů v autech samozřejmě balí po městě holky. Dnes se mu ale moc nedaří. Nedopatřením se mu do auta dostane 11 letá holka - sestra jedné jeho kamarádky - která ovšem domů rozhodně nechce a její ségra jí zase nechce celou noc tahat s sebou.

Pokud se vám bude zdát, že se během té jedné noci vlastně nic nestane, máte vlastně pravdu. Celý film je především o feelingu, který z něj vyzařuje a jeho příběh je tam jen na pozadí. Nějakých hlubokomyslných zápletek se divák nedočká, ale o to tam vůbec nejde. Je to taková rock'n'rollová reality show, na kterou by člověk vydržel koukat třeba 6 hodin.

A na závěr to nejlepší: Nebudete tomu věřit, ale tohle celé spáchal George Lucas. Jak je vidět, Lucas nejsou jen Hvězdné války a Indiana Jones.