Agora
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, historický, drama, romantický
Délka:
127 min
Motto:
Roku 391 n.l. se svět navždy změnil
Země:
Španělsko, 2009
Po oscarovém snímku Hlas moře (2004) a hororovém dramatu Ti druzí (2001) s Nicole Kidman v hlavní roli zve režisér Alejandro Amenábar diváky do světa zapomenuté civilizace. AGORA je výletem do starověkého Egypta, do mýtického města Alexandrie za...

Popis

Po oscarovém snímku Hlas moře (2004) a hororovém dramatu Ti druzí (2001) s Nicole Kidman v hlavní roli zve režisér Alejandro Amenábar diváky do světa zapomenuté civilizace. AGORA je výletem do starověkého Egypta, do mýtického města Alexandrie za událostmi, které vedly k dramatickému zničení nejvýznamnější knihovny své doby. Knihovny, která je dodnes symbolem moudrosti a vzdělanosti antického světa i jeho postupného zániku.

Píše se rok 391 po Kristu a Egypt se nachází pod nadvládou upadajícího římského impéria. Násilné, náboženské nepokoje pronikají ulicemi Alexandrie až za brány slavné městské knihovny. V jejích zdech zůstává uvězněna i vynikající astronomka a filozofka Hypatia (Rachel Weisz), která je i se svými věrnými stoupenci odhodlaná knihovnu bránit. Dva muži jsou ale odhadláni bojovat nejen o záchranu veškeré moudrosti antického světa, ale také o lásku krásné Hypatie. Vtipný, bohatý a privilegovaný Orestes (Oscar Isaac) a Davus (Max Minghella), mladý otrok, který se zmítá mezi tajnou láskou ke své paní a vidinou svobody, kterou by získal, kdyby se přidal k nepřátelským křesťanům… Film Agora vypráví nejen o moudré Hypatii a jejím životě, ale také o době, kdy ze starověkých chrámů odcházeli staří bohové a nastupovala nová náboženství.

Film je inspirován skutečnými událostmi, které nebyly doposud filmově zpracovány. Monumentální výprava starodávného světa byla postavena v přístavu Ricasoli na Maltě, kde se natáčely i filmy Troja či Gladiátor. Rozpočet filmu přesáhl 50 mil. EUR. “Chtěl jsem, aby měli diváci pocit, že sledují dokument CNN o událostech z té doby. Dojem, že sledujete nejžhavější zprávy, byl základem mého přístupu. Chtěl jsem prolomit některé zažité postupy dobových filmů; nejen natáčet ve větším formátu, točit širokoúhlé záběry a použít grandiózní hudbu. AGORA je mixem strohé přesnosti a okouzlení.“ dodává režisér filmu Alejandro Amenábar.