Agnus Dei - beránek Boží
Typ:
film
Žánr:
dokumentární
Délka:
84 min
Země:
Francie/Mexiko, 2010
Stejně jako řadě dalších chlapců z nábožensky založených rodin učarovala hned od počátku malému Jesúsovi Colinovi atmosféra katolických obřadů v mexických kostelech. Toužil se stát ministrantem a později knězem. V pouhých jedenácti letech se však...

Popis

Stejně jako řadě dalších chlapců z nábožensky založených rodin učarovala hned od počátku malému Jesúsovi Colinovi atmosféra katolických obřadů v mexických kostelech. Toužil se stát ministrantem a později knězem. V pouhých jedenácti letech se však jeho sen začal měnit v noční můru. Katolický kněz otec Carlos, kterému bezmezně důvěřoval a jehož vnímal jako otcovskou autoritu, ho začal pohlavně zneužívat. Malý Jesús se styděl a nechtěl zarmoutit matku, pro niž otec Carlos představoval nedotknutelnou autoritu, a tak o svém zneužívání dlouho mlčel. Režisérce Alejandře Sánchez se ale rozhodl velmi otevřeně vylíčit celý příběh a zároveň odkrýt, jak hluboce dokáže sexuální zneužívání zasáhnout duši malého dítěte.

Ještě děsivější než Jesúsova traumata je však skutečnost, že otec Carlos dodnes slouží mše a místní biskup jeho obvinění odmítá či zlehčuje. Nemluvě o postoji katolické církve, která se stále nedokáže k podobným případům postavit čelem a ostudně se je snaží zamést pod koberec. Upřímný a dojemný portrét s působivou hudbou a invenčním filmovým zpracováním zároveň zaznamenává snahu dnes již dospělého Jesúse setkat se s otcem Carlosem a zjistit, proč mu zničil život.