Dopis Eliovi
Typ:
film
Žánr:
dokumentární
Délka:
60 min
Země:
USA, 2010
Režisér Elia Kazan (1909–2003) patří k tvůrcům s obrovským vlivem na diváky i na filmové profesionály. Jedním z nich je i režisér Martin Scorsese. Ten ve svých dílech často odkazuje k živému dědictví Hollywoodu, jehož součástí se Kazan stal už...

Popis

Režisér Elia Kazan (1909–2003) patří k tvůrcům s obrovským vlivem na diváky i na filmové profesionály. Jedním z nich je i režisér Martin Scorsese. Ten ve svých dílech často odkazuje k živému dědictví Hollywoodu, jehož součástí se Kazan stal už ve 40. letech díky snímkům V Brooklynu roste strom (1945) nebo Džentlmenská dohoda (1947), který mu vynesl režisérského Oscara. Scorsese spolu s Kentem Jonesem natočili dokument, v němž s úctou a nadšením přibližují Kazanovu osobnost a dílo.

Autora filmů V přístavu (1954 – Oscar za režii), Tramvaj do stanice Touha (1951) nebo Tvář v davu (1957) sleduje Scorsese jako zasvěcený průvodce od jeho divadelních počátků až na režisérský Olymp. Kazana, který v roce 1999 získal čestného Oscara, vidí komplexně a bez příkras – ale také ho oceňuje jako tvůrce, jenž si i v neosobním prostředí americké továrny na sny dokázal udržet uměleckou identitu.