Zodiac
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, horor, kriminální
Délka:
157 min
Motto:
Je více způsobů jak zemřít v rukou vraha ...
Země:
USA, 2007
“… už nikdy nikomu dopředu neřeknu, kdy spáchám další vraždu. Od nynějška budou vypadat jako obyčejná vloupání, vraždy z nepříčetnosti nebo jako obyčejné náhody...” Dopis 7. - 9. listopadu 1969 Není snad děsivějšího případu než je tento....

Popis

“… už nikdy nikomu dopředu neřeknu, kdy spáchám další vraždu. Od nynějška budou
vypadat jako obyčejná vloupání, vraždy z nepříčetnosti nebo jako obyčejné náhody...”

Dopis 7. - 9. listopadu 1969

Není snad děsivějšího případu než je tento. Zodiac vypráví o řádění šílence, kterého zodpovědné autority nikdy nechytily. Tento hádankář a vrah, který držel celý národ v osidlech strachu, vždy unikl. Byl to americký Jack Rozparovač. Veřejně se přiznal ke třinácti obětem. Poté k dalším dvaceti čtyřem. Policie však byla schopna potvrdit jen pět nebo sedm z nich. Počet mrtvých, kteří byli usmrceni jeho rukou už asi nikdy nezjistíme. Jedno je však jisté: mezi jeho oběti patří i ti, kteří přežili.

Příběh Zodiaca vychází ze skutečných událostí a vypráví o masovém vrahovi, který po několik desetiletí děsil obyvatele San Francisco Bay Area a zavaloval úřady čtyř soudních okrsků svými šiframi a dopisy. Zodiac je také název nového filmu Davida Finchera, tvůrce snímků Sedm a Klub rváčů. Dopadení Zodiaca se pro skupinu čtyř policistů stalo obsesí. Posedlostí, která z nich udělala tvory naprosto nepodobné sobě samým. Přízraky. Jejich dosavadní životy byly kvůli nekonečnému přívalu dalších a dalších stop naprosto v troskách. Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) byl zpočátku pouze náhradníkem.

Graysmith by obyčejným kreslířem deníku San Francisco Chronicle, který se co do kontaktů ani znalostí nemohl rovnat svému cynickému kolegovi Paulu Averymu (Robert Downey Jr.), který byl pronikavým novinářem a hvězdou černé kroniky. Chyběly mu také kontakty se slavným a ambiciózním detektivem z oddělení vražd v San Francisku, Davidem Toschim (Mark Ruffalo) a jeho puntičkářským kolegou, inspektorem Williamem Armstrongem (Anthony Edwards). Jednou se mu však dostalo zásadního poznání, které nikdo neočekával. Došlo k němu dne 1. srpna 1969.

Toho dne se v hromadě redakční pošty objevil podivně vyhlížející dopis. Další dva došly do redakcí San Francisco Examiner a Vallejo Times-Herald – všechny dopisy v redakcích způsobily hotové pozdvižení. “Vážený pane redaktore, píše vám vrah Davida Faradaye a Betty Lou Jensen, které jsem dne 20. prosince 1968 zastřelil na silnici Lake Herman v okrese Solano. Dále dne 4. července 1969 na parkovišti golfového hřiště v Blue Rock Springs jsem zastřelil Darlene Ferrin a pokusil se o vraždu Mikea Mageaua...” Následoval seznam detailů, o kterých mohla vědět jen policie. Každý z deníků dostal část šifry, která - pokud by prý byla dekódována správně – vedla by k odhalení identity svého autora. Dopis by ukončen hrozbou: uveřejněte tento dopis v novinách, jinak budou následovat další vraždy. Od dob Jacka Rozparovače se neobjevil vrah, který by kontaktoval tisk a policii a formou hry na kočku a myš je naváděl ke svému dopadení. Zodiac patří k vůbec prvním masovým vrahům v dějinách Spojených států. Jeho zprávy byly nakonec dekódovány. Byl to však až nadšenec do luštění různých kvízů a šifer, Robert Graysmith, kdo pochopil jejich skrytý záměr, který odkazoval k němému filmu z roku 1932, The Most Dangerous Game.

Během krátké doby následovalo několik dalších dopisů a hrozeb. Zodiac opět udeřil dne 27. září 1969, kdy jako maskovaný útočník s puškou a nožem zaútočil v Lake Berryessa v okrese Napa na mladý pár, který si vyjel na piknik. Cecilii Ann Shepard ubodal k smrti a Bryana Hartnella nechal vykrvácet. O necelý měsíc později – přesněji dne 11. října 1969 – přijel vrah do San Franciska. Jeho první oběť – taxikář Paul Lee Stine byl objeven s kulkou v týlu v luxusní čtvrti Presidio Heights. O tři dny později přišel další zlověstný dopis: Zodiac se policii vysmíval tvrzením, že té noci jej mohli dostat. Co hůře, zmínil, že měl v zaměřovači políčeno i na školáky, kteří vystupovali ze školního autobusu. San Francisko zachvátila panika. Díky Zodiacovi se detektivové Toschi a Armostrong a novinář Graysmith stali během jedné noci celebritami. Zodiac byl bohužel vždy o krok napřed, obratně uklízel stopy a ve svých výsměšných dopisech byl čím dál výhružnější a zároveň osobnější.

Toschi později upadl v nemilost, frustrovaný Armostrong přešel na jiný případ a Avery odešel od novin. Zodiac najednou přestal ohlašovat, kdy a za jakých okolností znovu udeří. Od jednoho amerického pobřeží ke druhému se vyrojilo spoustu jeho napodobitelů. Hledaný podezřelý byl stále někde mezi nimi. Tehdy nastala Graysmithova chvíle. Šlo o moment, který navždy změnil mnoho životů.