Život a doba soudce Roye Beana
Typ:
film
Žánr:
komedie, romantický, western
Délka:
120 min
Země:
USA, 1972
Na počátku nebyl Roy Bean, zde ztělesněný jako vždy vynikajícím Paulem Newmanem, nic víc než obyčejný pobuda potulující se vyschlými pláněmi Divokého západu. Jenže ve městečku Vinegaroon mu náhoda přihrála šanci, kterou žádný dostatečně protřelý...

Popis

Na počátku nebyl Roy Bean, zde ztělesněný jako vždy vynikajícím Paulem Newmanem, nic víc než obyčejný pobuda potulující se vyschlými pláněmi Divokého západu. Jenže ve městečku Vinegaroon mu náhoda přihrála šanci, kterou žádný dostatečně protřelý bandolero neodmítá. Pravda, nejprve zde sice dostal pořádnou nakládačku. Díky mladé Mexičance Marii v podání Victorie Principalové se ale nakonec oklepal, a to tak důkladně, že dokázal po návratu vystřílet celý saloon a krátce poté se i prohlásit místním soudcem a samozvaným vládcem. A proč to nepřiznat, jeho tyranský styl chvíli dokonce slavil i úspěchy. Jenomže výlupků, kteří by si chtěli uškubnout z cizího, je vždycky dost. A proto přišel po vzestupu i pád.

Známý a velmi originální western, oscilující téměř na hraně parodie, a přesto velmi syrový a naturalistický, natočila režisérská legenda John Huston v roce 1972 na motivy osudů skutečné historické postavy. Mnoho pravdy zde ale nehledejte.