Vinnetou a míšenka Apanači je koprodukční, dobrodružný německo-jugoslávský film z roku 1966 na motivy románu Karla Maye Old Surehand. Film byl stejně jako předchozí díly proslulé série natočen na Balkánském poloostrově, tehdejší Jugoslávii. ...

Popis

Vinnetou a míšenka Apanači je koprodukční, dobrodružný německo-jugoslávský film z roku 1966 na motivy románu Karla Maye Old Surehand. Film byl stejně jako předchozí díly proslulé série natočen na Balkánském poloostrově, tehdejší Jugoslávii.

Původně měly ve filmu vystupovat vedle titulní role Vinnetoua ztvárněného francouzským hercem Pierrem Bricem postavy Old Surehanda a Old Firehanda, filmaři se ale nakonec rozhodli pro osvědčenou a divácky oblíbenou roli Old Shatterhanda v podání amerického herce Lexe Barkera. Ve filmu také vystupuje Ralf Wolter v roli Sama Hawkense, který vystupoval i v předchozích dílech.

Příběh
Příběh vypráví o mladé Apanači, míšence bílého otce a apačské matky, se kterou se otec spolu s jeho přítelem Vinnetouem rozhodnou odvést v den jejích narozenin na místo, kde leží zlato pro ni. Dva přátelé jejího otce se to ale doví a chtějí zlato pro sebe. Tím začíná boj o zlato, do kterého se zaplete i zdejší bandita Curly Bill, kterého ale sesadí jeho pobočník. Apanači, které zastřelí otce, chrání Vinnetou, Old Shatterhand a Sam Hawkens. Když ale hlídá on, unesou banditi s přesilou Apanači a jejího malého bratra Happyho. Díky Old Shatterhandově známé a Apanačinu příteli Jeff, který je tu jako špeh, utečou. Boje zatím pokračují a Happy je znovu chycen a Vinnetou se pro něj vypraví a je nucen dovést bandity k zlatu a pak s chlapcem uteče. Vše vrcholí ve městě, kde se střetnou bandité s lidmi, stavícími železnici a u nichž pracuje i Old Shatterhand, který dělníky přesvědčí. Bandité jsou nakonec chyceni nebo zabiti díky plánu s trhavinou a pomoci indiánů, kterým dá Apanači své zlato. Pobočníka Curlyho Billa zabije rozjetý vlak bez strojvedoucího, a Old Shatterhandovi se ho podaří zastavit pozdě. Apanači se potom s Jeffem vezme a Vinnetou, Old Shatterhand a Sam Hawkens odjíždí vstříc dalším dobrodružstvím.