Včera
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
84 min
Země:
Bulharsko, 1988
Bulharský film režiséra Ivana Andonova Včera vznikl za čtyři roky po polském snímku Yesterday. Oba se dovolávají kultu Beatles na konci 60. let, kdy světem otřásla vlna mládežnických revolt, zatímco v socialistických zemích se potřeba zvláštní...

Popis

Bulharský film režiséra Ivana Andonova Včera vznikl za čtyři roky po polském snímku Yesterday. Oba se dovolávají kultu Beatles na konci 60. let, kdy světem otřásla vlna mládežnických revolt, zatímco v socialistických zemích se potřeba zvláštní mládežnické subkultury přezírala. Bulharští tvůrci uzavírají své „rebely bez důvodu“ do stěn internátního gymnázia pro prominentní děti a ukazují, jak dramaticky se i v takto hermetickém prostředí střetávala dogmata se spontánními projevy života.

Mezi pedagogy jsou pokrytečtí stužebníci režimu, bohém i vystrašení slušní lidé; překvapivě se zachová ředitel, holedbající se proletářským mládím, když se ostře postaví inspektorovi s jeho policejními metodami. Svět dospělých, dokreslený i osudy několika rodičů, je však jenom rámcem pro výraz vztahů a konfliktů mezi studenty, kteří si v ideově nepřehledné bulharské realitě musí tvořit svou hierarchii hodnot, svůj kodex morálky a cti. Někteří poznali západní země, kde pracují jejich rodiče, znají pravou chuť zakázaného ovoce, mezi něž patří i rock a Beatles. Nikdo před nimi neskrývá, že jsou kádrově vyvoleni ke kariérám. Je přirozené, že se tyto okolnosti promítají do jejich postojů a negativně odstiňují i jejich myšlení a činy. Nicméně jsou mezí nimi i jedinci, kteří se vědomě brání pěstovanému pokrytectví a jsou si vědomi zákonů cti. Právě oni zaplatí drahou cenu za svou vzpouru proti unifikaci a normativnosti představ, zejména ústřední postava Ivan -- svého druhu Holden ze Salingerova románu Kdo chytá v životě. Na vlastní kůži pozná, že zrání člověka začíná ranami a ztrátami.

Předností filmu jsou výkony mladých herců a výborně budovaná atmosféra 60. let. Film měl v Bulharsku rekordní návštěvnost; získal Cenu diváků na 20. národním festivalu ve Varně 1988 a Velkou cenu poroty na 32. MFF v San Remu 1989.