Suplent
Typ:
film
Žánr:
akční, drama, kriminální
Délka:
114 min
Země:
USA, 1996
Americký thriller Suplent natočil režisér Robert Mandel, z jehož tvorby jsme v našich kinech viděli úspěšné Smrtící triky , a na videu melodramatický snímek ze studentského prostředí Školní pouta. Ve svém novém filmu se režisér pokusil spojit...

Popis

Americký thriller Suplent natočil režisér Robert Mandel, z jehož tvorby jsme v našich kinech viděli úspěšné Smrtící triky , a na videu melodramatický snímek ze studentského prostředí Školní pouta.

Ve svém novém filmu se režisér pokusil spojit téma a způsoby vyprávění akčních filmů právě s prostředím školy. - Bývalý žoldák Shale přijme inkognito práci učitele na miamské střední škole; pátrá totiž po gangu, který chtěl zlikvidovat jeho životní partnerku Jane. Shale má proti sobě třídu vzpurných výtržníků ale jako vycvičený voják s vietnamskou z kušeností je dovede přimět k poslušnosti. Mnohem nebezpečnějšiím protivníkem je však organizace překupníků drog, v níž má hlavní slovo ředitel školy, černoch Rolle. - Robert Mandel natočil snímek, odehrávající se téměř výhradně v prostředí oprýskané předměstské školy. Handicap, daný zřejmě omezenými finančními možnostmi se pokusil překonat nápaditým vyprávěním: rozsáhlá školní budova s četnými chodbami a mnoha specifickými místnostmi (kotelna, tělocvična, knihovna) se tak stává tajemným prostorem, v němž mají výhodu muži cvičení na boj v džungli. Nápad přesunout "válečné" scény do všedních kulis ovšem tvůrci nevyužili důsledně, a výsledek nijak nepřekračuje obvyklá schémata akčních thrillerů; tím spíše, že i vedlejší téma vztahu učitele a nezvladatelných žáků je v kinematografii poměrně obehrané.