Rezoluce 819
Typ:
film
Žánr:
historický, tv film
Délka:
96 min
Motto:
Srebrenica – tragické memento novodobých dějin.
Země:
Francie/Itálie/Polsko, 2008
Jacques Calvez, pětatřicetiletý komisař francouzské policie, odjíždí z pověření Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii do Srebrenice, aby vyšetřil masakr, který se odehrál v červenci roku 1995. Tehdy bylo v okolí Srebrenice...

Popis

Jacques Calvez, pětatřicetiletý komisař francouzské policie, odjíždí z pověření Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii do Srebrenice, aby vyšetřil masakr, který se odehrál v červenci roku 1995. Tehdy bylo v okolí Srebrenice zavražděno přes 8 000 „Bosňáků", většinou šlo o muže a chlapce mezi 15 a 65 lety, ale jsou známy případy vražd i mladších či starších mužů. Seznam pohřešovaných a zavražděných lidí v Srebrenici obsahuje 8 373 jmen lidí, mezi nimiž nechybí ani dívky a ženy.

Mezinárodní tým pod vedením Jacquese Calveze hledá hromadné hroby a zjišťuje, že část hrobů byla znovu otevřena a přemístěna. Místo činu, které je třeba prozkoumat, je 40 kilometrů široké a 70 kilometrů dlouhé, aby země otevřela svá hrůzná tajemství.
V roce 2011 byl zatčen hlavní organizátor masakru, bývalý vrchní velitel bosenskosrbských sil Ratko Mladič, přezdívaný Bosenský řezník, a posléze vydán Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii. V březnu letošního roku bylo při bleskové akci srbských úřadů zatčeno osm příslušníků speciální brigády bosenskosrbské policie.

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu svou činnost ještě zdaleka neukončil, stejně jako ani po dvaceti letech dosud neoschly slzy prolité po nejhorším vyvražďování, jakého byla Evropa svědkem po druhé světové válce.

Film Rezoluce 819 vznikl v koprodukci Francie, Polska a Itálie a natáčení probíhalo v České republice, mezi herci se objeví Radoslav Brzobohatý i Jiří Mádl.