Řachanda
Typ:
film
Žánr:
pohádka
Délka:
104 min
Motto:
Co dáváš, to se ti vrátí
Země:
Česká Republika, 2016
Pohádka o jedné rozmazlené princezně (Denisa Pfauserová) a dvou kamarádech (Vladimír Polívka, Aleš Bílík), kteří se neživí vždycky úplně poctivě. Když se tahle trojice ocitne shodou okolností v kouzelném Černém lese, kde žijí podivné lesní...

Popis

Pohádka o jedné rozmazlené princezně (Denisa Pfauserová) a dvou kamarádech (Vladimír Polívka, Aleš Bílík), kteří se neživí vždycky úplně poctivě. Když se tahle trojice ocitne shodou okolností v kouzelném Černém lese, kde žijí podivné lesní bytosti, kterým vládne Paní lesa (Vilma Cibulková), naučí se od nich to, co je nedokázali naučit lidé. Že tak, jak se chováme k ostatním, tak se chovají oni k nám. Neboli že co dáváš, to se ti vrátí.

Řachanda je příběh plný akce, napětí, humoru, kouzel i ponaučení a nechybí samozřejmě ani láska. „Pohádkám v poslední době podle mě chybí určitá milost a komediálnost, takže jsme chtěli natočit něco, co by se vracelo k odkazu pohádek, jako Byl jednou jeden král a podobně. Zároveň jsme ale chtěli zaujmout současné děti, které zbožňují Harryho Pottera a Pána prstenů, a tak i u nás v lese žijí zvláštní tvorové,“ popsal vznik pohádky scénárista a producent Daniel Miňovský.

Natáčení probíhalo v lesích na Královéhradecku, v Dětenicích a na hradě Kost a poprvé se na něm potkali otec a syn Polívkové. „Je to vtipně napsaná pohádka, i když moje postava je zrovna záporná. Ale jsem rád, že se tam s Vláďou o sebe alespoň tak ´otřeme´, při filmové práci jsme se před kamerou ještě nepotkali,“ řekl Bolek Polívka, který hraje vyslance Theofila. Krále a královnu ztvárnil Jan Hrušínský a Martina Bezoušková, vojsku velí Petr Čtvrtníček a ponocným se stal Oldřich Kaiser. V lese potom žijí nejrůznější trollové, hejkal, puci nebo také zelené dryády. „V maskérně jsme každý den trávily čtyři hodiny, přebíhaly jsme po kmenech stromů, střílely z luku, bylo to zajímavé,“ shodly se tři nejvýraznější dryády Anna Stropnická, Šárka Vaculíková a Michaela Zemánková.

V dalších rolích diváci uvidí spoustu známých jmen od Davida Novotného, Martina Pechláta, Jaromíra Noska, Tomáše Havlínka až po Ester Kočičkovou a některé postavy nadabovali herci, jako jsou Jiří Lábus, Petr Rychlý nebo Ondřej Sokol.