Přímo nad hlavou
Typ:
film
Žánr:
akční, drama, válečný
Délka:
132 min
Motto:
Sice nebyli v první linii, ale osud války závisel na nich.
Země:
USA, 1949
Válečný film Přímo nad hlavou (1949) vznikl podle stejnojmenného románu, jehož autoři Beirne Lay Jr. a Sy Bartlett vycházeli z vlastních zážitků. Společnost 20th Century Fox zakoupila práva na knihu v říjnu 1947, tedy ještě před jejím vydáním, a...

Popis

Válečný film Přímo nad hlavou (1949) vznikl podle stejnojmenného románu, jehož autoři Beirne Lay Jr. a Sy Bartlett vycházeli z vlastních zážitků. Společnost 20th Century Fox zakoupila práva na knihu v říjnu 1947, tedy ještě před jejím vydáním, a režií pověřila svého kmenového tvůrce Henryho Kinga. Snímek líčí osudy amerických letců v Británii, kteří se zúčastňovali pravidelných denních náletů na Německo. Na podzim 1942 to byli jediní Američané bojující v Evropě.

Hlavní úlohu jejich nového velitele generála Savage vytvořil Gregory Peck, známější spíš jako představitel romantických hrdinů (viz např. pozdější Prázdniny v Římě). Film byl původně naplánován jako barevný, ale nakonec se natáčel na černobílý materiál, především kvůli začlenění dokumentárních pasáží. Vůbec poprvé byly v hraném americkém filmu využity záběry bojových akcí pořízené německou Luftwaffe. Mimořádně zdařile je v něm zobrazen každodenní život letecké základny během války, stres posádek bombardérů B-52, trávících značnou část svých dnů v přímém ohrožení života, i jejich velitelů pod tíhou někdy až nesnesitelné zodpovědnosti.

Poprvé se tak na plátně objevily důsledky psychologických vlivů na vojáky ve válečné situaci. Zajímavý je také fakt, že byl později využíván obchodními firmami (např. Coca-Cola) při kurzech výchovy vedoucích pracovníků. Film získal dva Oscary, za vedlejší herecký výkon Deana Jaggera (zástupce velitele major Stovall, který je také vypravěčem příběhu) a za práci zvukařů. Nominaci měl za hlavní úlohu Gregory Peck, pro něhož se určitou kompenzací stala neméně prestižní Cena newyorských filmových kritiků, a film jako takový. Na motivy snímku vznikl s časovým odstupem stejnojmenný TV seriál (1964–67).