Poklad na Stříbrném jezeře je německo-italsko-jugoslávský dobrodružný film režiséra Haralda Reinla. Jde o vůbec první a i nejznámější film natočených podle literární předlohy Karla Maye (román Poklad ve Stříbrném jezeře), který byl promítán ve...

Popis

Poklad na Stříbrném jezeře je německo-italsko-jugoslávský dobrodružný film režiséra Haralda Reinla. Jde o vůbec první a i nejznámější film natočených podle literární předlohy Karla Maye (román Poklad ve Stříbrném jezeře), který byl promítán ve více než šedesáti státech po celém světě. Jde o první film, ve kterém postavu Vinnetoua ztvárnil francouzský herec Pierre Brice a postavu Old Shatterhanda americký herec Lex Barker. Vůdce banditů Cornella zde hraje původem český herec Herbert Lom. Hrála zde také manželka režiséra Reinla Karin Dorová, která se později objevila také v dalších mayovkách (Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti nebo Vinnetou - Rudý gentleman).

Zatímco roli Old Shatterhanda dostal již ze začátku Lex Barker, Pierra Brice objevili filmaři těsně před začátkem natáčení.

Film se natáčel především v Jugoslávii, v malebné krajině ve zdejších horách. Jako první se natáčel souboj Velkého vlka a Old Shatterhanda.

Po premiéře film zaznamenal ohromný úspěch a přitahoval fanoušky mnoha věkových kategorií. Tím se rozjelo natáčení dalších dílů a oblíbenost těchto filmů byla v 60. letech nesmírná.

Příběh
Příběh se odehrává na Divokém západě v 19. století. Cornel Brinkley, vůdce zdejších banditů, se dozvídá o legendárním indiánském pokladu ukrytém kdesi na Stříbrném jezeře a chce ho získat. Zabije proto Erika Engela, který má jednu část mapy vedoucí k pokladu. Zavražděného muže doveze dostavník, ve kterém zemřel do města, kde nyní se nachází syn Engela Fred. Ten se vydá za doprovodu lovců Sama Hawkense a Gunstika Uncela chytit vrahy. Cestou potkávají muže, který má tašku zavražděného. Fred si myslí, že je to vrah jeho otce a napadne ho. Muž ho ale lehce omráčí a Sam Hawkens v něm pozná svého přítele Old Shatterhanda, proslulého lovce a zálesáka. Ten jim slíbí pomoc a prozradí jim, že jeho pokrevní bratr, slavný náčelník Apačů Vinnetou stopuje bandity.

Společně se vydají do města, kde se během večera domlouvají na dalším postupu. Také se saloonu seznámí s lordem Castlepoolem, který přijel na Divoký západ sbírat vzácné motýly. špeh banditů je však vyslechne, a ačkoliv je postřelen Samem Hawkensem, vydává se sdělit vyposlechnuté Cornelovi. Druhou část mapy má jistý Petterson se svou mladou dcerou Ellen, který je nyní na Buttlerově farmě. Bandité se chystají farmu přepadnout a tak přátelé rychle pospíchají na pomoc. Přijedou jen malou chvíli před bandity a začíná boj o farmu. Petterson s dcerou jsou v době přepadu farmy na vyjížďce, a na zpáteční cestě je bandité zajmou. Old Shatterhand si vezme čas na rozmyšlenou a za tu dobu s Fredem osvobodí oba zajatce a vrátí se zpět nepozorovaně na farmu. Po dalším boji přivádí Vinnetou, který bandity vyslechl, bojovníky Navahů jako posilu a bandité uprchnou a čekají, aby opět získali rukojmí.

Petterson, Ellen, Fred, Vinnetou, Old Shatterhand, Sam Hawkens, lord Castlepool a Gunstick Uncel se mezitím vydají přes území Utahů ke Stříbrnému jezeru. Cestou narazí na vypálenou indiánskou vesnici a v tu chvíli je napadnou Utahové, kteří mají za to, že vesnici vypálili právě oni. Ellen se pokusí utéci, ale Cornel a jeho lidé ji chytí a odjedou s ní do Eldora, malé osady, kde se chtějí spojit s dalšími bandity a nechají jen vzkaz, ve kterém chtějí mapu k pokladu. Fred s přáteli mezitím vyváznou a vzkaz najdou. Old Shatterhand vymyslí plán, aby vysvobodili Ellen: Fred, který zná mapu nazpaměť, pojede do Eldora a povede bandity oklikami ke Stříbrnému jezeru a tak jeho ani Ellen nezabijí a zbytek je ve výhodné situaci osvobodí. Fred tedy odjíždí a ostatní spěchají co nejrychleji dále. Cestou je zdrží Utahové, kteří je v noci obklíčí a tak jim nezbude nic jiného, než jet s bojovníky Utahů. Ve vesnici potom v souboji muže proti muži omráčí Old Shatterhand náčelníka Velkého vlka a všichni pokračují dál. Tím se ale hodně zdrží a další zdržení nastane, když náčelník Dunivý hrom poruší dohodu Velkého vlka a Old Shatterhanda pronásleduje. Proto se ho Vinnetou rozhodne nalákat do rokle a ostatní jí zepředu i zezadu hlídají. Přesto je to velmi obtížná a nebezpečná situace, kterou zachrání náčelník Velký vlk, který se probudí až po začátku pronásledování.

Celý děj filmu vrcholí u Stříbrného jezera, kde se Cornel se svými lidmi vydá k pokladu, kde zneškodní starého Indiána, který ho hlídá, a začíná hádka. Probuzený indián mezitím spustí skrytý mechanismus a Cornel, který jako jediný z banditů u pokladu přežil, se i s pokladem zřítí do jeskynní bažiny, ve které se následně utopí. Když jeho společníci na břehu Stříbrného jezera poznají, že se něco stalo, chtějí Freda oběsit. V poslední chvíli se ale objeví skupina spojenců v čele s Vinnetouem, Old Shatterhandem a ostatními a za pomoci Utahů zachrání jeho i Ellen. Bandité jsou zajati a tím šťastně končí celý příběh.