Odložené případy
Typ:
seriál
Žánr:
thriller, drama, mystery, kriminální
Délka:
44 min
Motto:
"Naděje stále žije... protože důkazy nikdy nezemřou."
Země:
USA, 2003
Hlavní hrdinka je poněkud osamělá, přitom však důmyslná a tvrdohlavá detektivka filadelfského oddělení vražd Lilly Rush (Kathryn Morris), která pracuje na odložených případech, zločinech, jež nebyly nikdy vyřešeny, a tím pádem ani potrestány. A...

Popis

Hlavní hrdinka je poněkud osamělá, přitom však důmyslná a tvrdohlavá detektivka filadelfského oddělení vražd Lilly Rush (Kathryn Morris), která pracuje na odložených případech, zločinech, jež nebyly nikdy vyřešeny, a tím pádem ani potrestány. A to se má nyní změnit. Vyslýchá svědky, jejichž životy se od doby spáchání zločinu v mnohém změnily, využívá nejmodernější poznatky vědy, aby našla nové důkazy a stopy. Současně si uvědomuje, jak vážné následky může mít její počínání.

Náročná práce otvírá staré rány a jitří emoce tam, kde prožitou bolest a hrůzu otupil čas. Nové šokující okolnosti a hrozba odhalení mohou podezřelé přimět spáchat další zločiny. Když se i Lilly dostane do úzkých, požádá o radu svého učitele a rádce poručíka Johna Stillmana (John Finn) nebo detektiva Willa Jeffriese (Thom Barry), muže s dlouhou služební minulostí, jenž leckdy dokáže přijít se zdánlivě bezvýznamným a dávno opomenutým detailem.
Nedílnou součást týmu tvoří drsný detektiv Nick Vera (Jeremy Ratchford) vyznačující se osobitými metodami jak dosáhnout přiznání. Svou úlohu sehrává i arogantní vyšetřovatel Scott Valens (Daniel Pino). Lilly Rush bere své zaměstnání doslova jako poslání a v práci nepoleví, dokud ani ten nejposlednější viník nebude dopaden a předán spravedlnosti.

Seriál, který vznikl v produkci známého filmového mága Jerryho Bruckheimera, není pouze krimi, ale je především drama. Tvůrcům se podařilo představit divákovi nejen osudy kriminalistů, ale také těch, kteří se kdysi dávno stali oběťmi hrůzných činů. Je postavený na jednoduchém nápadu používat prolínání minulosti a přítomnosti. Pachatelé i oběti jsou představováni tak, jak žijí dnes a jak vypadali v době, kdy došlo k trestným činům. To dodává seriálu na autentičnosti. Divák může vidět, jaké následky měly hrůzné činy na přeživší. K tomu dopomáhá dobová hudba, kostýmy i kamera. Při natáčení se pracuje s mnoha kamerovými filtry a stíny. Kupříkladu scény z minulosti mají vždy jiný barevný nádech. Divácky atraktivní je i skutečnost, že případy sice hrají stěžejní roli, ale do popředí se často dostávají i soukromé životy hlavních postav.

Poznámka: První řada vznikla v roce 2003, celkem má zatím seriál pět řad (poslední z roku 2007). V současné době se díky divácké popularitě natáčí šestá řada a měla by být i řada sedmá, což je dobrá zpráva pro milovníky tohoto bezvadného seriálu!