Natočit pokračování seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech vyžadovalo získat souhlas hlavních 13 protagonistů, kteří hráli v předcházejících sériích. Iniciátorem pokračování Nemocnice byl dr. Borek Severa ze společnosti...

Popis

Natočit pokračování seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech vyžadovalo získat souhlas hlavních 13 protagonistů, kteří hráli v předcházejících sériích.

Iniciátorem pokračování Nemocnice byl dr. Borek Severa ze společnosti MediaConsulting, který získal souhlas Magdaleny Dietlové jako dědičky práv na seriálové postavy Jaroslava Dietla. Ta si ve smlouvě vymínila, že bude předem seznámena se scénáři a odsouhlasí hlavní tvůrce seriálu: scenáristu, dramaturga, režiséra a hudebního skladatele. Jejím zástupcem se stal někdejší producent seriálu Ivo Mathé.

Pokračování původně měla realizovat TV NOVA (prvních několik dílů bylo napsáno pro ČNTS), dramaturgem byl režisér Jaroslav Dudek. Po rozchodu ČNTS a TV NOVA odkoupila Česká televize prostřednictvím společnosti dr. B. Severy práva.

V České televizi se pokračování Nemocnice začalo realizovat v tvůrčí skupině Alice Nemanské a Heleny Slavíkové, dokončeno bylo v Centru dramatické tvorby. Dramaturgy seriálu za ČT jsou Ivo Pelant a Helena Slavíková.

Den před natáčením spadla na Ivu Janžurovou při představení Marie Stuartovny v Národním divadle těžká kulisa. Téměř zázrakem vyvázla jen s lehčími zraněními.

Natáčení seriálu od přípravných prací do ukončení trvalo téměř dva roky. Městem Borem se stal Beroun.

Nemocniční interiéry byly částečně vystavěny ve studiu na Kavčích horách (včetně pověstných lítacích dveří), velké operační scény se realizovaly v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Natáčelo se na cca 80 místech. Natáčení se zúčastnilo na 100 herců.

Komplikace způsobily povodně v létě 2002, díky kterým se Beroun ocitl pod vodou a místa natáčení byla devastována.

Herci i ostatní členové štábu povinně absolvovali několik ortopedických operací. Někteří herci docházeli pilněji, než jim předepisoval trénink – např. Robert Jašków měl prý své pravidelné „operatérské dny“.

Při odborných scénách asistovalo pět odborných poradců – čtyři lékaři a vrchní zdravotní sestra z ortopedie.