Na každého jednou dojde
Typ:
film
Žánr:
komedie, kriminální
Délka:
78 min
Motto:
I během pobytu ve vězení lze provést velkolepou loupež.
Země:
Anglie, 1960
Tato anglická kriminální komedie se odehrává v prostředí pro komedii poněkud neobvyklém - zachycuje život ve věznici. Dodger Lane (Peter Sellers) se svými dvěma kumpány Jelly Knightem a Lennie Pricem jsou spořádaní vězni, kterým zbývá už jen...

Popis

Tato anglická kriminální komedie se odehrává v prostředí pro komedii poněkud neobvyklém - zachycuje život ve věznici. Dodger Lane (Peter Sellers) se svými dvěma kumpány Jelly Knightem a Lennie Pricem jsou spořádaní vězni, kterým zbývá už jen několik týdnů do propuštění na svobodu. Během svého pobytu ve vězení Huntleigh zasvětili většinu spoluvězňů do svého zlodějského řemesla, a přesto patří mezi nejvzornější. Jejich předsevzetí o poctivém životě vezmou za své, když se objeví čtvrtý člen party, který díky alibi zůstal venku. Dodgerovi tajně řekne o možnosti provést loupež diamantů za dva miliony liber. Má to ale jeden háček - všichni tři mají být propuštěni až den po plánované akci. Je potřeba vymyslet, kudy z vězení ven a pak se do něj zase nepozorovaně vrátit. Problém nastane, když je dobromyslný dozorce, na jehož laxní přístup Dodgerova parta spoléhá, nahrazen fanatikem, zvaným Kruťas.

Snímek úspěšně navazuje na klasické snímky studia Ealing (např. Zlaté věže), v nichž září komediální génius Peter Sellers. Jeho Dodger je neodolatelný kriminálník se srdcem na pravém místě, který se baví vlastním důvtipem a na něhož je vždycky spolehnutí. V ději je řada komických situací, v nichž vyniká specifický anglický humor vycházející z úsměvné nadsázky a parodování konvencí. I když spravedlnosti je učiněno zadost, zloději se nevzdávají, a svým smyslem pro humor získávají divákovi sympatie.