Zemře-li v domově důchodců stará, nemocná dáma, není na tom jistě nic divného. Zmizí-li ovšem téže noci ze stejného domova jiná stará dáma, a to za více než podezřelých okolností, protože evidentně proti své vůli, pak to již stojí za zamyšlení....

Popis

Zemře-li v domově důchodců stará, nemocná dáma, není na tom jistě nic divného. Zmizí-li ovšem téže noci ze stejného domova jiná stará dáma, a to za více než podezřelých okolností, protože evidentně proti své vůli, pak to již stojí za zamyšlení. Možná ovšem, že by celá věc i tak prošla bez povšimnutí, kdyby se zrovna ve stejný čas nenacházely poblíž dvě jiné, náramně zvídavé dámy, přesvědčené o tom, že takovéhle "náhody" se prostě nedějí.

Tou první je samozřejmě slečna Marplová, která přišla do Sunny Ridge navštívit svou starou přítelkyni, a která při prvním závanu záhady - smíme-li ten výraz u tak jemné a křehké dámy použít - zavětří jako ohař na stopě. A tou druhou je nudící se manželka plukovníka Beresforda, obecně zvaná Pentlička, která bude tentokrát slečně Marplově při jejím vyšetřování zdárně sekundovat.

Nebo že by to bylo naopak? Ať tak či tak, obě dámy se shodují v jednom: klubíčko té záhady je zapotřebí začít odvíjet od zděděného obrazu. A kam je ten zavede, to se uvidí.