Pohnuté životní osudy záhadného britského agenta, tajemného nekorunovaného krále pouště, který se ještě za svého života stal legendou. O záhadném "nekorunovaném králi Arábie" byly sepsány desítky knih, ale přesto i po letech zůstává tento muž...

Popis

Pohnuté životní osudy záhadného britského agenta, tajemného nekorunovaného krále pouště, který se ještě za svého života stal legendou.

O záhadném "nekorunovaném králi Arábie" byly sepsány desítky knih, ale přesto i po letech zůstává tento muž záhadou. Vedl sjednocené beduinské kmeny k mnoha vítězstvím, byl oslavován mezi Araby a ve své vlasti - ale musel vědět, že jeho mise nemá jasnou budoucnost, že ho čeká ještě jeden, nejtěžší zápas: osobní boj mezi loajalitou k Anglii a loajalitou k arabským přátelům. Konec války mu nepřinesl štěstí ani uspokojení a jeho duševní stav nepochybně ovlivnil i jeho nevysvětlenou smrt. Winston Churchill na jeho pohřbu řekl: Plukovník Lawrence se v jednom hrdinském období ocitl v dokonalém vztahu jak k lidem, tak událostem. Bude dál žít v dějinách.