Je to už devět let, co se nad agentem Jasonem Bournem zavřela voda, když na konci Bourneova ultimáta skočil do temných vod newyorské East River. Chvíli to vypadalo, že se z nich hrdina jednoho z nejlepších akčních thrillerů posledních let už...

Popis

Je to už devět let, co se nad agentem Jasonem Bournem zavřela voda, když na konci Bourneova ultimáta skočil do temných vod newyorské East River. Chvíli to vypadalo, že se z nich hrdina jednoho z nejlepších akčních thrillerů posledních let už nevynoří. Naštěstí režisér Paul Greengrass a představitel hlavní role Matt Damon nakonec našli scénář, který jim dodal chuť pokračovat.

„Uznávám, že nám to docela trvalo, než jsme nalezli ten správný příběh. Nejdřív se asi musel trochu změnit svět. Najednou nám to dávalo smysl. Víme, že teď je ta pravá chvíle vrátit Jason a do kin. Nešlo to uspěchat,“ říká Paul Greengrass.

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který díky němu skončil.

„Jason Bourne není superhrdina v kostýmu. Je to obyčejný chlap. Proto ho máme rádi. Můžeme se do něj snáz vcítit a přemýšlet, co bychom na jeho místě udělali. Když ho vidíte, jak v obrovském presu vymýšlí a následně realizuje dokonalý plán, je to hodně vzrušující podívaná,“ dodává režisér.