Impromptu
Typ:
film
Žánr:
komedie, romantický, hudební
Délka:
107 min
Země:
Anglie/Francie, 1991
Přestože nebyla žádná velká krasavice, vrozeným šarmem, charismatem a intelektem dokázala uhranout největší umělce své doby. Slavná literátka a múza George Sandová se nemusela o lásku prosit, ctitelé za ní přicházeli ze široka daleka. A přesto...

Popis

Přestože nebyla žádná velká krasavice, vrozeným šarmem, charismatem a intelektem dokázala uhranout největší umělce své doby. Slavná literátka a múza George Sandová se nemusela o lásku prosit, ctitelé za ní přicházeli ze široka daleka. A přesto se jí ten, o nějž zjevně stála nejvíce, vyhýbal širokým obloukem. Možná se starší ženy, která měla pověst nezkrotné skandalistky a jejímiž peřinami prošly desítky mužů, dokonce svým způsobem bál. Křehký, jemný, nemocný, do světa not a melodií ponořený Frédéric Chopin zjevně nebyl Sandové osudem určen. Jenže to osud nepočítal s tím, jak moc dokáže být George Sandová umanutá.

V hlavní roli netradiční, silně emocionální romantické komedie o slavném „buldozeru“ v sukních, který se všemi možnými i nemožnými způsoby snaží dosáhnout svého, vynikají Judy Davisová a tehdy ještě neznámý Hugh Grant. Ve vedlejších úlohách slavných soudobých umělců se pak objevují Mandy Patinkin jako Alfred de Musset, Julian Sands jako Ferenc Liszt a Ralph Brown coby Eugene Delacroix. Role vévodkyně D'Antanové nakonec připadla v teple stříbrného plátna se teprve zahřívající držitelce dvou Oscarů Emmě Thompson.