Hrdinové a zbabělci
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, válečný
Délka:
92 min
Motto:
Když si nebudeš stát za svým, vždycky prohraješ...
Země:
USA, 2007
Je válka, i když to tak na první pohled nevypadá. Tisíce mladých mužů nasazuje americká armáda v nejrůznějších koutech světa, aby bojovali s terorismem. Jejich osud ovšem řídí politici z dobře zabezpečených pracoven ve Washingtonu. Jsou to právě...

Popis

Je válka, i když to tak na první pohled nevypadá. Tisíce mladých mužů nasazuje americká armáda v nejrůznějších koutech světa, aby bojovali s terorismem. Jejich osud ovšem řídí politici z dobře zabezpečených pracoven ve Washingtonu. Jsou to právě jejich rozhodnutí, která mohou změnit život tisícům lidí a zdaleka ne takovým způsobem, jak by si původně přáli. Arian a Ernest studují v Californii na univerzitě a pod vlivem svého profesora Malleye (Redford) se rozhodnou vstoupit do armády. Jejich idealistické představy se však velmi záhy mění v noční můru, protože realita Afghánistánu je jí na hony vzdálená.

Na druhé straně zeměkoule sedí ve své kanceláři ambiciózní senátor Irving (Tom Cruise), jehož rozhodnutí zasahují do vojenské oblasti a přímo ovlivňují přežití nebo nepřežití Ernesta s Arianem. Senátorovi do cesty se staví novinářka Roth (Streepová), která by měla o jeho úspěších referovat.

Robert Redford nepatří mezi ty, které můžeme vidět v amerických prezidentských kampaních ani v žádné další výraznější politické pozici. I přesto jsou jeho názory konzistentní a velmi ostře vyhraněné proti takové politice, která pošlapává lidská práva a svobodu. A právě kontroverzní vojenské akce Spojených států mu slouží jako dokonalý prostor pro rozehrání hry o nejzákladnější americké hodnoty jako je vlastenectví, svoboda a demokracie. Jestliže politici zvolení na základě marketingových kampaní rozhodují o životech obyčejných vojáků, musejí mít morální kredit a musí být jasné, pro co vojáci umírají. Jak se má potom cítit profesor, který své žáky k těmto hodnotám vede a zároveň zjišťuje, že realita bojiště je úplně jiná? Kdo nese vinu za mučení vězňů a další excesy, když válka nemá svůj politický smysl a je jen strojem na zabíjení? A co je v dnešní době smyslem války?

V jednom z nejočekávanějších politických thrillerů roku se na tyto otázky režisér a herec Redford pokusí odpovědět. Sekundují mu vynikající Meryl Streepová a Tom Cruise.