Hranaři
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, kriminální
Délka:
96 min
Motto:
Dokud nás smrt nerozdělí
Země:
Česká Republika, 2011
Film nabízí provokativní pohled na (nejen české) pragmatické pokrytectví, jímž dnešní “peněžní doba” prohnila. Ve vypjaté zkratce oživuje opomíjenou “věčnou moralitu” o tom, že chci-li něco změnit, musím začít u sebe…. Aktuální téma mafiánských...

Popis

Film nabízí provokativní pohled na (nejen české) pragmatické pokrytectví, jímž dnešní “peněžní doba” prohnila. Ve vypjaté zkratce oživuje opomíjenou “věčnou moralitu” o tom, že chci-li něco změnit, musím začít u sebe….

Aktuální téma mafiánských praktik v byznysu i politice, proti kterým je oficiální aparát často bezmocný. Roli tu má také vliv médií ve formě manipulovaných kauz. Téma je rovněž obecně evropské, nejen české.

Temný thriller se odehrává v české současnosti, kterou pokrývá dokonalá pavučina vzájemně propojených kšeftů a kšeftíků. Mnohem jemnější a nenápadnější, než byla ta v éře Mrázků a Krejčířů. Samozřejmý systém vratek, resp. skrytých provizí, automaticky funguje na všech úrovních. Kdo v něm nejede, je mimo hru. Čím větší hra, tím ostřejší jízda. Je to balanc na hraně útesu. Dá se na ní udržet? Jak dlouho ještě? A kdo to všechno vlastně řídí?

Filmové drama se rozehraje kolem jedné velké zakázky, z níž měly podle zaběhnutých pravidel putovat vratky na zaběhnutá vyšší místa. Jeden z hráčů se ovšem rozhodne pro sólový postup, načež se prudce roztočí kolotoč sledovaček, kompromitujících materiálů, tajných nahrávek, mediálních intrik, výhrůžek, vydírání a zabíjení. Systém se zadrhne a hrozí kolaps. Protihráči volí krajní řešení.

Thriller Hranaři je sice filmovou fikcí, avšak nápadně blízkou dnešní realitě. Kontroverzní krvavý závěr lze tedy brát také pouze v rovině filmového příběhu, ale - kdoví...?