Milostný příběh dvacetiletého Harolda, posedlého smrtí, a skoro osmdesátileté Maude, vychutnávající život plnými doušky, není zrovna běžný námět na hollywoodský film, ale počátek 70. let také nebyla běžná doba. Bouřliváctví předchozí dekády sice...

Popis

Milostný příběh dvacetiletého Harolda, posedlého smrtí, a skoro osmdesátileté Maude, vychutnávající život plnými doušky, není zrovna běžný námět na hollywoodský film, ale počátek 70. let také nebyla běžná doba. Bouřliváctví předchozí dekády sice pomalu odeznívalo, ale v lidech, kteří měli co mluvit do filmové výroby, ho pořád ještě dost zůstalo.

Harold je mladý, nechutně bohatý a může mít, co si zamane. Volný čas, kterého má požehnaně, tráví návštěvami pohřbů, jež ho neodolatelně přitahují. Se svou společensky vytíženou matkou žije v obrovské rezidenci, kde se mu daří unikat její přehnané péči. Jeho oblíbenou hrou je předstírání sebevražd. Projevuje při tom velkou vynalézavost a matku to velmi rozčiluje, i rozhodne se Haroldovu podivnou zasmušilost vyřešit organizováním jeho milostného života a drahými dárky. Nápadnice však před mladíkovými kousky prchají a luxusní jaguár končí předělaný na pohřební vůz.

Maude žije v železničním vagonu plném nejrůznějších tretek, nestará se, co bude zítra, a nesnáší autoritu v jakékoli (zejména uniformované) podobě. Potřebuje-li auto, vezme si ho, a tak se také seznámí s Haroldem, jemuž nabídne svezení v jeho vlastním vozidle. Jejich vztah je krátký, intenzivní a zcela upřímný.

Zajímavost:
Bud Cort, který ztvárnil Harolda, si v dalším filmu zahrál až v roce 1977. V roce 1975 odmítl nabídku role Billyho Bibbita v Přeletu nad kukaččím hnízdem ze strachu, aby nebyl zaškatulkovaný jako blázen. Prý stál o roli McMurphyho, kterou však Miloš Forman svěřil Jacku Nicholsonovi.