Enderova hra
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, akční, sci-fi
Délka:
114 min
Motto:
Je to ještě hra?
Země:
USA, 2013
Tohle není hra, tohle je válka o všechno. Výpravná sci-fi podle slavné stejnojmenné knihy, která se stala ultimátní klasikou žánru a která dodnes zvyšuje tep. Strhující příběh navíc na plátnech kin podpoří velkolepá podívaná a herecké hvězdy v...

Popis

Tohle není hra, tohle je válka o všechno. Výpravná sci-fi podle slavné stejnojmenné knihy, která se stala ultimátní klasikou žánru a která dodnes zvyšuje tep. Strhující příběh navíc na plátnech kin podpoří velkolepá podívaná a herecké hvězdy v čele s Harrisonem Fordem a Benem Kingsleym. Země se připravuje na mimozemskou invazi, už třetí v pořadí a zcela jistě poslední. Výsledkem boje totiž bude buď vyhlazení lidstva nebo útočníků. Ender je jako nadané dítě spolu s ostatními zázračnými dětmi cvičen na vojevůdce ve speciální akademii ve vesmíru. V děsivé válce se mají stát nečekaným strategickým trumfem.

Země přežila devastující mimozemský útok, je zničená a je jasné, že příští invaze bude totální a její výsledek definitivní. Lidstvo se proto rozhodne vycvičit novou generaci geniálních dětí na válečníky a vojevůdce, kteří mají misky vah v příští nevyhnutelné bitvě naklonit na naši stranu. Ti nejlepší a nejnadanější jsou vybráni a posláni do Válečné školy na orbitální stanici v kosmu, kde musí podstoupit mnohaletý výcvik a nekonečnou soutěž o to, kdo se nakonec stane hlavním velitelem mezinárodních sil. V atmosféře násilí a neustálého srovnávání cvičí na vojenských simulátorech stejně jako ve vzájemných válečných hrách.

Nejefektnějším je takzvaný „Battle room, kde se ve stavu beztíže tříbí strategické i fyzické vlastnosti a kde díky kombinaci inteligence a empatie vyniká právě Ender. Jako hlavní favorit se pak Ender přesouvá do velitelské školy a vede ostatní do boje v simulované válce. Ta opravdová válka se ale blíží rychleji, než se zdálo, a teprve náctiletý Ender se stává jediným velitelem mezinárodní flotily v boji o záchranu lidstva. A jeho inteligence ho nutí pochybovat . . je tohle ta pravá cesta?

Endera ve filmu představuje šestnáctiletý Asa Butterfield, známý díky oscarovému filmu Hugo a jeho velký objev. Vedoucího výcviku v Bitevní škole hraje legendární Harrison Ford, válečného hrdinu Mazera Rackhama Ben Kingsley a jednu z učitelek Viola Davis. Teenagerské hvězdy zastupuje Abigail Breslin ( Littlke Miss Sunshine, Znamení ) a Hailee Steinsfield ( Opravdová kuráž ), obě s nominací na Oscara.
Enderovu hru natočil Gavin Hood, režisér X-Men Origins: Wolverine.

Film vznikal v komplexu NASA v New Orleans a svoji Enderovu hru si na vlastní kůži vyzkoušeli i herci. Vedle fyzického tréninku navíc cvičili i se členy světoznámého seskupení Cirque du Soleil, aby scény z výcviku ve stavu beztíže vypadaly co nejreálněji.