Dr. House (Hugh Laurie) , specialista nefrolog a hlavní postava seriálu, je doslova posedlý svou prací. Být jeho pacientem, ale není zrovna záviděníhodná situace. Jednak znamená, že onemocnění je velmi vážné a svým způsobem záhadné, jednak nejde...

Popis

Dr. House (Hugh Laurie) , specialista nefrolog a hlavní postava seriálu, je doslova posedlý svou prací. Být jeho pacientem, ale není zrovna záviděníhodná situace. Jednak znamená, že onemocnění je velmi vážné a svým způsobem záhadné, jednak nejde zrovna o vzor pro studenty medicíny. Dr. Gregory House je náladový, ironický a s pacienty skoro nemluví. Jeho heslem je "Když nebudeme mluvit s pacienty, nebudeme jim muset lhát". To nevypadá na zrovna kladný charakter, ale zdání klame.

Dr. House totiž dokáže vyléčit i ty nejkomplikovanější případy a to je často jediný důvod, proč jej vedení nemocnice se skřípěním zubů ponechává dál ve stavu zaměstnanců. House v podstatě představuje prototyp antilékaře, postavu, která by v konvenčních seriálech odehrávajících se v nemocnicích po celém světě byla zápornou. K pacientům se chová bez respektu a mnohdy cynicky. Přesto není Gregory House, sám postižený kloubní chorobou, monstrem bez citů a bez zásad. Čas od času, jako by náhodou, divák zjišťuje, že dokáže být mnohem lidštější a mnohem emotivnější než mnozí jeho "vzorní" kolegové. Dr. House si může dovolit být jakým je - je totiž génius. Zachraňuje životy i přes řadu bitev, které svádí s kolegy, vedením nemocnice i s příbuznými nemocných.

Cesta do nitra těla
Neobvyklá je u tohoto seriálu také obrazová stránka. Diváci často podnikají prostřednictvím nejmodernější techniky znepokojivé výlety do nitra pacientů - aby pochopili, co se uvnitř odehrává a jak nemoc působí na lidský organismus. House při práci postupuje více než jako lékař jako detektiv, se svým týmem analyzuje nemoc a skládá řadu drobných indicií až ke konečné diagnóze. Neváhá přitom ani pronikat do pacientova soukromí.

Pozoruhodná ale není jen hlavní postava, ztělesněná vynikajícím poměrně známým britským hercem, scénáristou a spisovatelem Hughem Lauriem, kterého čeští diváci znají například z filmů Rozum a cit, Myšák Stuart Little či komediálního seriálu Černá zmije, kde hrál po boku Rowana Atkinsona a podílel se také na scénářích, ale i další lékaři z jeho tříčlenného týmu. Neurolog Eric Foreman (Omar Epps), imunoložka Dr. Allison Cameronová (Jennifer Morrisonová) a specialista na úrazy Dr. Robert Chase (Jesse Spencer). Dr. House často vyhledává pomoc svého starého přítele onkologa Dr. Jamese Wilsona (Robert Sean Leonard) a k výrazným postavám seriálu patří i jeho nadřízená dr. Lisa Cuddyová (Lisa Edelsteinová).

Seriál Dr. House rozhodně nepatří k typickým příběhům z lékařského prostředí, je natočený moderně, každá epizoda vedle notné dávky napětí obsahuje i mimořádně vtipné dialogy. Právě proto si získává miliony diváků na celém světě (byl uveden v Austrálii, Belgii, Kanadě, Chile, Finsku, Francii, Německu, Indii, Itálii, Japonsku, Mexiku, Jižní Africe, Švédsku, Švýcarsku, Velké Británii a v dalších zemích). Zaboduje i u nás?