Dvanáctidílný seriál o životě a práci lidí kolem cirkusu - akrobatů, krotitelů a klaunů - se odehrává v období od první poliviny 19. století do 1. republiky. Vendelín Malina odchází do světa, aby se mohl po návratu oženit se svou milou. Náhodou...

Popis

Dvanáctidílný seriál o životě a práci lidí kolem cirkusu - akrobatů, krotitelů a klaunů - se odehrává v období od první poliviny 19. století do 1. republiky. Vendelín Malina odchází do světa, aby se mohl po návratu oženit se svou milou. Náhodou pomůže cirkusu Humberto a jeho majitel Carlo ho přijme do práce. Po svatbě své dcery s Bernardem Berwitzem předává zakladatel cirkusu Carlo Humberto ředitelství svému zeti a s manželkou odchází na odpočinek, kde krátce nato umírá. Cirkus však postihlo další neštěstí - nervózní tygr Paša smrtelně zranil Bernarda.

Majitelem cirkusu se tak stal jeho syn Petr, který se oženil s Anežkou Steenhouwerovou. Petr přijal nového krotitele a v Hamburku zakoupil cirkusovou boudu, která umožňovala představení po celou zimu. Zedník a trumpetista Antonín Karas jezdil každil každé jaro do Hamburku za výdělkem. Když ovdověl, vzal s sebou i svého syna Vaška. Protože pro zedníky už v Hamburku práce nebyla, začal pracovat u cirkusu Humberto jako stavěč, krmič a trumpetista. Malý Vašek byl nadšen a od prvního dne se považoval za cirkusáka.

Cirkus Humberto se chystá opustit Hamburk a vydat se na letní turné. Vašek Karas u cirkusu rychle zdomácněl a začal se učit u akrobata Achmeda. V jeho synovi Paolovi však nalezl sedmiletý Vašek prvního soka v lásce. Oba se zahleděli do dcerky ředitele Berwitze, Helenky. S ní Vašek zažil také své první vystoupení v šapitó. Vašek zachránil cirkus v těžké situaci, když nahradil krotitele Gambiéra. Ředitel Berwitz zestárl a nedokáže uvažovat pružně, cirkus přestal vydělávat a hrozí mu finanční katastrofa. Všichni vědí, že nutné ozdravení by dokázal prosadit jen Václav. Ví to i Berwitz, ale odmítá mu svěřit vedení cirkusu, pokud si nevezme jeho dceru Helenku. To Václav nechce - miluje totiž Růženku Langermannovou. Rozhodnutí - cirkus, nebo lásku - vyřešil volbou cirkusu a oženil se s Helenou.

O celých deset let tak oddálil finanční krach cirkusu. Nakonec však přerostou dluhy únosnou mez. Zkrachuje i plán výhodně prodat hamburskou boudu jako stavební parcelu. Berwitze ranní mrtvice a teprve tehdy učiní konečně plnoprávnými majiteli cirkusu svou dceru Helenu a Václava Karase. Už je však pozdě. Po úpadku cirkusu Humberto a vyrovnání s věřiteli Václav Karas přece jen dokáže nabídnout práci všem, kdo nechtějí přejít k berlínskému cirkusu Kranz. V Praze si pronajme varietní divadlo a pojmenuje ho Varieté Humberto. Není to sice manéž, ale je tu prostorné jeviště, kde mohou artisté předvádět své umění. Díky Václavově direktorské pružnosti, náročnosti a vkusu oslní jejich premiéra Prahu.

Vašek prožívá zadostiučinění a radost z úspěchu premiéry varieté. Zato Helena, která tu nemůže uplatnit své jezdecké umění, ztrácí smysl života. Jejich syn Petr dorostl a projevuje velký talent pro matematiku. Když Helena cítí, že ji syn už nepotřebuje, odchází z domova, aby se o angažmá ucházela jinde. Brzy ale umírá. Z dcery Petra Karase, Lidušky, se stává vynikající tanečnice. Aby se mohla školit u mistrů tance v Německu, musí předstírat, že na gymnáziu propadá z několika předmětů. Její otec však nechce, aby se věnovala umění. Václav Karas končí jako ředitel varieté a vymiňuje si, že jméno Humberto odejde s ním. Pevně doufá, že je jednou ponese Lidka. Když přijíždí do Berlína na její premiéru, najde plakáty s jejím uměleckým jménem Ludmila Humberto.

1. série
1. Návrat (Návrat)
2. Nabídka k sňatku (Nabídka k sňatku)
3. Carlo se loučí (Carlo se loučí)
4. Nový domov (Nový domov)
5. Maringotka číslo osm (Maringotka číslo osm)
6. Natrvalo (Natrvalo)
7. Konkurence (Konkurence)
8. Láska (Láska)
9. Rozhodnutí (Rozhodnutí)
10. Varieté (Varieté)
11. Útěk (Útěk)
12. Slavné jméno (Slavné jméno)