Carol
Typ:
film
Žánr:
drama, romantický
Délka:
118 min
Země:
USA/Velká Británie, 2015
Cate Blanchett a Rooney Mara podávají životní herecké výkony v milostném dramatu Carol o citovém vzplanutí a následném mileneckém vztahu dvou žen v atmosféře 50. let. V době, kdy jejich osudová a nekontrolovatelná láska znamenala porušení zákona....

Popis

Cate Blanchett a Rooney Mara podávají životní herecké výkony v milostném dramatu Carol o citovém vzplanutí a následném mileneckém vztahu dvou žen v atmosféře 50. let. V době, kdy jejich osudová a nekontrolovatelná láska znamenala porušení zákona. Úchvatné kostýmy, výpravu a New York padesátých let povznáší silný příběh, emoce a zaujetí obou hereckých hvězd, které se nebály ani společných milostných scén.

Bezpochyby jeden z nejlepších filmů letoška“, Rolling Stone.

Úžasný film, přesně a krásně vystavěný,“ Vanity Fair.

Mimořádný a jemně průlomový film, který chápe lásku jako to nejnutnější a zároveň nejriskantnější v životě,“ The Telegraph.

Nádherně vykreslená a hluboce prožitá love story vás překvapí a znepokojí,“ Variety.

Vedle nadšených recenzí zdobí Carol i 6 nominací na Oscara a 5 nominací na Zlaté Glóby.

Carol ukazuje milostný příběh, jemnost a hloubku jedné strhující lásky. Dobře situovaná a vždy distingovaně elegantní dáma Carol se v obchodním domě seznámí s mladou prodavačkou. Banální setkání a rozdíl ve společenském postavení obou žen ale najednou neexistují, obě jsou překvapeny okamžitou vzájemnou náklonností. Nevinnost prvního setkání brzy mizí a jejich vztah se rozhoří do spalujícího mileneckého poměru. Carol je ovšem vdaná žena a matka a v Americe 50. let byl vztah dvou žen společenský nepřijatelný a postavený mimo zákon.

Film vznikl na základě knihy vydané v roce 1952. Její autorka Patricia Highsmith se k autorství přiznala až po téměř 40 letech v době dalšího vydání.

Cate Blanchett je filmovou hvězdou první třídy a na svém kontě má dva Oscary, Rooney Mara se proslavila intenzívní rolí v thrilleru Muži, kteří nenávidí ženy od Davida Finchera, v thrilleru Vedlejší účinky nebo v originálním Ona. Rooney Mara se s Cate Blanchett během natáčení spřátelila a blízký vztah jim pomohl i při natáčení společných milostných scén. Scény telefonování většinou točí herci samostatně, v případě Carol ale byly na scéně obě herečky a telefonické dialogy jsou skutečné.